Managed hosting door True

KPN demonstreert 20-Gbps-internet over glasvezel

25G pon-technologie van Nokia maakt supersnel internet mogelijk

 

KPN heeft donderdag gedemonstreerd dat over zijn bestaande glasvezelnetwerk internetsnelheden tot 20 Gigabit per seconde (Gbps) mogelijk zijn, voor zowel up- als downloaden. Volgens het telecombedrijf is het voor het eerst dat deze snelheid in Nederland op deze wijze is bereikt, en zijn binnenkort zelf nog snellere verbindingen mogelijk.

De demonstratie vond plaats bij de Rotterdamse vestiging van Caressa Dierenziekenhuizen. Dergelijke dierenklinieken gebruiken veel data en zijn afhankelijk van een snelle internetverbinding om deze te delen, te verwerken en op te slaan in de cloud.

Het gaat bijvoorbeeld om beelden van hoge resolutie, gemaakt met een mri-scan. Het is gebruikelijk dat verschillende artsen deze beoordelen en dan is het handig als dit via de cloud kan gebeuren. Bij een internetsnelheid van 20 Gbps is het mogelijk om in één seconde bijna honderd mri-scans van elk 30 MB te up- of downloaden.

25G pon

Om deze snelheid tijdens de demonstratie in Rotterdam te bereiken, gebruikte KPN de nieuwe 25G pon-technologie van Nokia. 25G pon staat voor '25 Gbps passief optisch netwerk', dat in 2020 werd geïntroduceerd als opvolger van de Xgs-pon ('10 Gbps symmetrisch passief optisch netwerk').

De genoemde 25 Gbps is de theoretische waarde; in de praktijk blijft daarvan maximaal 20 Gbps over. Inmiddels werkt de industrie aan 50G pon en zelfs 100G pon.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7436228). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.