Managed hosting door True

ACM krijgt van rechter gelijk in zaak Klic-viewer

 

Rechtspraak

De rechtbank Rotterdam oordeelt dat het Kadaster met het aanbieden van de doorontwikkelde Klic-viewer zijn publieke taak uitoefent. Er is geen sprake van een economische activiteit. De wet Markt & Overheid (M&O) is niet van toepassing. Met deze uitspraak heeft de rechtbank de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het gelijk gesteld. Die weigerde handhavend op te treden, zoals een groep it-bedrijven herhaaldelijk om vroeg. Zij vinden dat het Kadaster met de Klic-viewer de markt verstoort.

Voordat wordt gegraven, kunnen grondroerders met de Klic-viewer kijken welke kabels en leidingen er op welke plek in de grond zitten. Op die manier kan schade daaraan worden voorkomen. Het Kadaster heeft de tool de afgelopen jaren doorontwikkeld en biedt deze kosteloos aan. Inmiddels is de software beschikbaar als desktop-, online- en mobiele versie (zowel Android als iOS).

Sinds 2016 maken bedrijven, die vergelijkbare 'grondkijkers' commercieel aanbieden, bezwaar tegen de tool van de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens. In eerste instantie tekende Prosilic bezwaar aan bij de ACM, maar daar kwamen al snel andere it-bedrijven bij nadat bleek dat het Kadaster de oorspronkelijke desktopversie aan het doorontwikkelen was. Zij vinden dat de gratis tool van het Kadaster concurrentieverstorend werkt en innovatie remt en daardoor het bestaansrecht van de it-bedrijven effectief en hard aanvalt.

Volgens de groep, bestaande uit onder meer GOconnectIT, Prosilic, Geodirect, Syntax InfraMediairs, Spatial Eye en BlindGuide, lijkt het Kadaster de ambitie te hebben marktleider te worden en dat is ondernemersgedrag. De leveranciers van bodeminformatie-apps hebben het Kadaster gezamenlijk herhaaldelijk zonder resultaat verzocht om geen gratis doorontwikkelde online-Klic-viewer uit te brengen en ook verder doorontwikkelde software niet gratis ter beschikking te stellen. Omdat de organisatie geen kosten in rekening brengt, worden de leveranciers van de markt gedrukt en lijden zij schade. Zo heeft BlindGuide zijn activiteiten sinds 31 december vorig jaar moeten staken.

De ACM verwierp de bewaren van de bedrijven, met als belangrijkste argument dat de wet M&O niet van toepassing is. Het gratis aanbieden van de Klic-viewer valt onder de publieke taak van het Kadaster, zoals neergelegd in de Kadasterwet en de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten, aldus de waakhond.

Publieke taak

De groep bedrijven stapte uiteindelijk naar de rechter. Maar ook de rechtbank is met de ACM van oordeel dat de doorontwikkelde online-Klic-viewer rechtstreeks verband houdt met de wettelijke taken van het Kadaster. Volgens de rechtbank heeft de ACM het handhavingsverzoek terecht afgewezen. De publieke taak van het Kadaster wordt niet begrensd door de activiteiten van alternatieve (commerciële) aanbieders. Tegen deze uitspraak staat hoger beroep open

Taken Kadaster

Het Kadaster heeft drie taken. Dat zijn:

  • Het bevorderen van de kenbaarheid van de ligging van ondergrondse kabels en leidingen;
  • Het beheren van het elektronisch informatiesysteem waarmee gebiedsinformatie wordt verstrekt en het op verzoek verstrekken van deze gebiedsinformatie aan grondroerders ten behoeve van het voorbereiden van graafwerkzaamheden en het op zorgvuldige wijze verrichten van graafwerkzaamheden;
  • Het bevorderen van de toegankelijkheid en uitwisselbaarheid van deze gebiedsinformatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7433744). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.