Managed hosting door True

Intel vecht zich op vele fronten terug

Breder aanbod van grafische processors

 

Intel doet verwoede pogingen weer voet aan de grond te krijgen op de markt voor grafische processors voor gamers. De chipfabrikant richtte zich tot nog toe vooral op gpu's voor grote datacenters en supercomputers. Zijn grafische processors zijn met name geschikt voor berekeningen op gebied van artificial intelligence. Op de gaming markt domineren daarentegen Nvidia en AMD.

Tijdens het Intel Innovation-evenement kondigde topman Pat Gelsinger de comeback van Intel op de markt voor gamers aan. Er komt meer keuze in graphics. Intel ontpopt zich daarbij als een prijsvechter. Volgens Gelsinger zijn gamers moe van het betalen van torenhoge prijzen voor de snelste en krachtigste gpu’s. Concurrent Nvidia bijvoorbeeld toonde de vorige week een gpu van 1.600 dollar. De grafische kaarten van Intel zijn vanaf 330 dollar verkrijgbaar. Gelsinger zei dat snelle gpu’s helemaal niet zoveel hoeven te kosten.

Op de Flex Series GPU voor datacenters zijn voortaan ook populaire industriële ai en deep learning frameworks te draaien. Denk aan OpenVino, TensorFlow en PyTorch. Ook voor datacenters is de 4e generatie Xeon Scalable Processors bedoeld. Deze bevatten versnellers voor artificial intelligence (ai), analytics, netwerken, opslag en andere veeleisende workloads. Via het nieuwe Intel On Demand activeringsmodel kunnen klanten extra versnellers inschakelen.

Onlangs introduceerde Intel ook zijn 13e generatie Core-processoren (Raptor Lake). Het vlaggenschip Core i9-13900K moet de AMD Ryzen 7000 van de troon stoten. Intel wil ook ontwikkelaars beter bedienen, geen overbodige luxe nu Nvidia zoveel succes heeft op de snelgroeiende markt voor ai-berekeningen. De Intel Developer Cloud is uitgebreid om ontwikkelaars en partners vroegtijdig in staat te stellen aan nieuwe technologie te ruiken. Selecte groepen kunnen een paar maanden tot een heel jaar voor de beschikbaarheid van een product alvast kennismaken.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de eerder genoemde nieuwe generatie van datacenter-processors (Sapphire Rapids), de nieuwe datacenter-gpu (Ponte Vecchio) en de Habana Gaudi 2 Deep Learning versnellers. Tenslotte kondigde Gelsinger het Geti computer vision platform aan. Daarmee zijn sneller effectieve ai-modellen te ontwikkelen, zo belooft hij. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7415961). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.