Managed hosting door True

ACM akkoord met lager wholesaletarief KPN

 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft groen licht aan de verlaagde tarieven die KPN en zijn joint venture Glaspoort in rekening brengen aan glasvezelaanbieders zonder eigen netwerk. KPN stelde begin april lagere wholesaletarieven voor en kwam daarmee tegemoet aan kritiek van de toezichthouder. Eerder vermoedde de ACM dat het telecomconcern concurrentie belemmert door hoge tarieven te rekenen.

De ACM heeft het aanbod van KPN beoordeeld en voorgelegd aan marktpartijen. Na een paar laatste aanpassingen gaat de toezichthouder nu akkoord. 'Met de aangepaste toezeggingen wordt gezonde concurrentie in de markt voor snel internet gestimuleerd', schrijft de waakhond. 'Ook is er nu voor langere tijd zekerheid over de toegangsvoorwaarden en dat is goed voor bedrijven die willen investeren.'

Het groene licht van de ACM betekent dat de wholesaletarieven van KPN en Glaspoort vanaf vandaag bindend zijn. De tarieven gelden voor een periode van acht jaar en zowel voor bestaande als nieuw uit te rollen glasvezelnetwerken.

Tariefsverlaging

"Met de aangepaste toezeggingen wordt gezonde concurrentie in de markt voor snel internet gestimuleerd"

Er is vanaf nu één landelijk tarief waarmee concurrenten toegang krijgen tot het glasvezelnet van KPN en Glaspoort, een joint venture met pensioenuitvoerder APG. Glasvezelaanbieders die geen eigen netwerk hebben, hoeven dan alleen het laatste stukje glasvezel naar hun klant op eigen kosten aan te leggen. De tariefsverlaging bedraagt tien tot dertig procent ten opzichte van de eerdere wholesaleprijs.

De ACM onderzocht tot afgelopen april of de hoge toegangstarieven van KPN het voor andere telecomaanbieders lastig maakten om te concurreren met KPN. De toezichthouder zette dit onderzoek, onderdeel van het zogeheten marktanalysebesluit, on hold toen het telecombedrijf zijn nieuwe tarieven voorstelde. Inmiddels gaat de ACM ervanuit dat er geen aanleiding voor aanvullende regulering van KPN en Glaspoort is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7404031). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.