Managed hosting door True

Gemoderniseerde mainframe groeiparel bij IBM

 

Stijging

De mainframe-business was in het tweede kwartaal van dit jaar veruit het snelst stijgende onderdeel van IBM. Bij IBM Z Systems waar de IBM Z familie onder valt, bedroeg de omzettoename 69 procent (77 procent bij gelijke wisselkoersen).

De huidige systemen zijn de directe nazaten van IBM’s System/360 uit 1964 en het latere System/370 uit de jaren 70. Veel applicaties die voor deze systemen zijn geschreven, draaien een halve eeuw later nog ongewijzigd op de nieuwste IBM Z-systemen. De nieuwkomers zijn volledig ‘backward compatible’.

De resultaten van IBM hebben weinig te lijden gehad onder de afsplitsing van Kyndryl vorig najaar. De inkomsten uit software namen 6 procent toe, die uit consulting 10 procent en die uit de hybride cloud met 16 procent. Dit alles resulteerde in een totale omzetstijging van 9 procent, iets meer dan waarop was gerekend. In het tweede kwartaal van 2022 behaalde Big Blue een omzet van 15,54 miljard dollar.

Het succes van een nieuwe lijn mainframes droeg aanzienlijk bij tot de omzetstijging van 19 procent (25 procent bij gelijke valuta) die IBM op gebied van infrastructuur in het afgelopen kwartaal behaalde. Met name de trend naar hybride infrastructuur speelt IBM in de kaart.

De mainframes profiteren mee van de hybride cloudstrategie. De wereldwijde schaarste aan it-personeel speelt ook in hun voordeel. Met hun tools en operationele modellen zijn veel oudere ict'ers namelijk vertrouwd. Bovendien bieden deze systemen eenvoudig toegang tot gegevens die al jaren in een mainframe-omgeving zitten. Het is niet nodig om naar andere platforms te springen.

Hybride cloud

De afgelopen jaren heeft IBM sterk ingezet op de hybride cloud, security en artificial intelligence (ai). In het nieuwe mainframe-platform IBM z16 komen die drie troeven samen. In deze machines zit de Telum processor die ‘AI inferencing’ mogelijk maakt voor real time inzichten. Ook is technologie toegevoegd die deze mainframes veilig maakt voor het komende tijdperk van quantum computing.

De mainframes vinden hun weg naar grote banken en andere bedrijven die heel veel transacties moeten verwerken. De overgang naar de cloud en andere digitale transformaties dwingt deze klanten ook hun mainframe-omgeving tegen het licht te houden. Dit leidt tot nieuwe investeringen in mainframes die helemaal aan de eisen van deze tijd zijn aangepast.

Met de z16 speelt IBM in op de behoefte de hybride cloud waarin ook mainframes hun rol hebben, te moderniseren. Bovendien biedt deze nieuwe generatie mainframes de mogelijkheid beter ai toe te passen en sneller beslissingen te nemen. Ook vanuit oogpunt van veiligheid zouden de nieuwkomers beter zijn. Inbreuken op de security worden sneller ontdekt. Verder claimt IBM dat de continuïteit van de operaties verbetert. De kans op uitval is lager. Ook de verhouding tussen prestaties en kosten zou veel gunstiger zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7386873). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.