Managed hosting door True

Europese Unie investeert 43 miljard in chips

Doel is 20 procent van de wereldmarkt

 

chipfabriek chips dresden

Fabrikant Bosch gaf vorig jaar al het goede voorbeeld door een nieuwe chipfabriek in het Duitse Dresden versneld te openen. Foto: Bosch.

De Europese Unie (EU) wil in 2030 een aandeel van 20 procent hebben op de wereldmarkt voor chips. Deze ambitie betekent een verdubbeling van het huidige marktaandeel. De EU maakt 43 miljard euro vrij voor investeringen.

De Europese Commissie kondigt een serie maatregelen aan die de EU weer vooraan in de race naar het technologisch leiderschap moeten brengen. Ook de toenemende afhankelijkheid van een zeer beperkt aantal leveranciers in Azië dwingt tot actie. De EU Chips Act voorziet in meer dan 43 miljard euro aan publieke en private investeringen.

Daarmee wil Brussel toekomstige verstoringen van de toeleveringsketens voorkomen. Recente wereldwijde tekorten aan halfgeleiders leidden in de EU tot tal van fabriekssluitingen. Een breed scala van sectoren, van auto's tot medische apparatuur, werd de dupe. In de autosector bijvoorbeeld daalde de productie in sommige lidstaten in 2021 met een derde.

De Europese Chips Act richt zich behalve op onderzoek en technologie ook op ontwerp, fabricage en verpakking van geavanceerde chips. Voor de versterking van bestaand onderzoek, ontwikkeling en innovatie komt 11 miljard euro beschikbaar. Hiermee kunnen onder meer proeflijnen voor prototyping worden opgezet. Ook zijn meer testen en experimenten met nieuwe apparaten voor innovatieve real-life toepassingen mogelijk.

Daarnaast zal een Chipsfonds de toegang tot financiering voor startups vergemakkelijken. Het zal ook een speciale investeringsfaciliteit voor halfgeleiders in het kader van InvestEU omvatten. Dit ter ondersteuning van scale-ups en het midden- en kleinbedrijf. Verder gaat de Commissie samen met de lidstaten de situatie op de chipmarkt nauwgezet volgen. Een coördinerend orgaan zal het aanbod, de geschatte vraag en de verwachte tekorten monitoren. Dit stelt Brussel in staat om tijdig de juiste maatregelen te nemen als een crisis dreigt. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7314399). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.