Managed hosting door True

ACM schrapt verplichte openstelling KPN-kopernet

 

ACM Autoriteit Consument & Markt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) schrapt de regulering in de markt voor hoogwaardige zakelijke telecomdiensten. De regulering verplichtte telecombedrijf KPN om zijn kopernetwerk open te stellen voor andere aanbieders van zulke diensten. Volgens de toezichthouder is er geen aanleiding meer voor.

In het verleden moest KPN concurrenten toelaten op zijn kopernetwerk, zodat zij via dit netwerk hoogwaardige zakelijke breedbandinternettoegang en zakelijke telefonie konden leveren. Dit was gereguleerd sinds 2012, omdat ACM vond dat KPN anders een te grote marktmacht zou hebben en het voor andere aanbieders commercieel vrijwel onmogelijk zou zijn om in de markt toe te treden.

Inmiddels zijn er geen knelpunten meer als gevolg van te grote markmacht bij één partij, concludeert de ACM na onderzoek eerder dit jaar. Volgens bestuurslid Manon Leijten kan de markt zonder regulering goed functioneren. Het besluit is voorgelegd aan de Europese Commissie en die gaat akkoord met intrekking van de regulering.

Glasvezel

De nu geschrapte regulering gaat specifiek over het kopernetwerk van KPN en de toegang daartoe voor aanbieders van hoogwaardige zakelijke telecomdiensten, zoals Ethernet-diensten met een hoge capaciteitsgarantie. De ACM verwacht dat dergelijke diensten vaker via glasvezel worden afgenomen. De toegang tot het glasvezelnetwerk was al gedereguleerd sinds 2015.

De ACM onderzoekt momenteel of de toegang tot de vaste telecomnetwerken van KPN moet worden gereguleerd voor partijen die zonder eigen landelijk netwerk (niet-hoogwaardige) internet-, tv- en telefoniediensten willen aanbieden aan huishoudens en bedrijven. Een besluit hierover volgt waarschijnlijk voor het eind van maart 2022. Een eerder besluit over regulering in deze markt werd in maart 2020 tegengehouden door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7294737). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.