Managed hosting door True

Mobiele operators verplicht tot extra beveiliging

 

KPN, Vodafone en T-Mobile moeten hun mobiele netwerken beter beveiligen tegen cyberdreigingen. Ze krijgen tot 1 oktober volgend jaar de tijd om aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen.

Het kabinet wil de drie netwerken weerbaarder maken tegen dreigingen als spionage en misbruik. Hiermee wordt een dam opgeworpen tegen vooral Chinese bedrijven die Nederlandse technologie proberen te stelen. Ook tegen hackers verdient de verdediging aanscherping.

Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) heeft de wettelijke eisen verscherpt die worden gesteld aan het beschermen van kritieke apparatuur en gegevens. De configuratie van de technische apparatuur zelf moet veiliger. Te denken valt aan het geautomatiseerd en up-to-date beschermen tegen kwaadaardige software. Ook de inrichting van fysieke en virtuele infrastructuur moet veiliger, zoals het gericht versleutelen van kritieke gegevens.

De derde set maatregelen bevat de bewaking (monitoring) van technische infrastructuur. De operators dienen een permanente detectie van eventuele beveiligingsincidenten in te richten. 

Vierde onderdeel is de veiligheidsborging op software en beheer. Een telecomaanbieder kan haar leveranciers per contract opleggen om vergelijkbare strenge beveiligingseisen te gaan hanteren en daarop toe te zien.

Ten slotte komt er een betere screening van personeel. Achtergrondonderzoek wordt verplicht bij medewerkers die beheerwerkzaamheden uitvoeren en toegang hebben tot de infrastructuur.

Afgelopen april heeft het kabinet al maatregelen genomen om enkele (Chinese) techbedrijven uit te sluiten van levering van kritieke onderdelen van netwerken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7254599). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.