Managed hosting door True

Ict-branche betreurt stilstand

Prinsjesdag 2021

 

De digitale sector betreurt het volledig gebrek aan nieuw beleid. NLdigital constateert dat Den Haag stilvalt zolang er geen nieuw kabinet wordt gevormd. En dat terwijl we midden in een versnellende digitale transitie zitten. Het algemene beeld van Prinsjesdag is impasse.

Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), noemt de Miljoenennota 2022 een ‘copy-paste’ van de vorige versie. Van intensiveringen die impact hebben op de ict-sector, is nauwelijks sprake. Lichtpuntje is de reservering van driehonderd miljoen euro voor mogelijke deelname aan Europese innovatieprogramma’s op het gebied van cloud en chips.

Ook de Dutch Startup Association (DSA) noemt dit laatste een goed gebaar, evenals de verbeterde visa regelgeving om nieuw talent aan te trekken. Wel vreest de DSA dat de aangekondigde driehonderd miljoen aan subsidies slechts toegankelijk is voor een beperkte groep bedrijven. Deze subsidies zijn immers specifiek bedoeld voor technieken en diensten in de chip- en cloud-industrie.

Voor de rest is het stilstand en dus achteruitgang, klaagt NLdigital. ‘Hoelang moet het onderwijs nog wachten op digitale geletterdheid? Hoelang moeten projecten in de digitale sector voor connectiviteit, arbeidsmarkt en duurzaamheid nog wachten op financiering? Hoelang moeten de Autoriteit Persoonsgegevens en het Digital Trust Center nog wachten op voldoende financiering om hun werk goed te doen?’, vraagt de brancheorganisatie zich af.

Geld op de plank

Ernstig ook is dat het Europees herstelfonds ongebruikt blijft. Nederland kan, vanwege de demissionaire status van het kabinet, nog niet aan de voorwaarden voldoen. Daarom blijft er geld op de plank liggen. Voorstellen blijven liggen om heel Nederland aangesloten te krijgen op internet

NLdigital is blij te lezen dat het maatschappelijk belang van cybersecurity hoger op de agenda komt. Maar Steltman constateert dat geen gevolg is gegeven aan het advies van de Cybersecurity Raad (CSR) om in de komende kabinetsperiode 833 miljoen euro extra te investeren in cyberweerbaarheid.

Lucien Burm, voorzitter van DSA, stelt vast dat aandelenopties voor het eerst expliciet worden benoemd in de kabinetsplannen. Maar de nieuwe aandelenopties-aanpak wijkt te veel af om in het voordeel van Nederland te zijn, meent Burm. Vestiging, verblijfsduur en het aantrekken van talent worden daardoor nog steeds belemmerd. Burm: ‘Als je talent wilt binnenhalen en werknemers wilt belonen, is een grotere stap om nodig, scherper dan het huidige voorstel.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7248067). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.