Managed hosting door True

Chipschaarste bedreigt ook bankkaarten

 

Er dreigt een tekort aan betaal- en bankkaarten door het wereldwijde tekort aan chips. Daarvoor waarschuwt de SPA, The Smart Payment Association. De vakvereniging roept zowel overheden als bedrijven op om zo snel mogelijk iets aan de situatie te doen.

Betaal- en bankkaarten spelen een kritische rol spelen in onze economie, zegt de SPA, in fysieke winkels gebeuren ongeveer 90 procent van alle niet-cash-betalingen met een kaart. Ook op het internet is bij 40 tot 60 procent van alle online betalingen een bankkaart betrokken. Elk jaar moeten ongeveer drie miljard van dat soort kaarten wereldwijd beschikbaar zijn, omdat mensen een bankrekeningen open of omdat bestaande kaarten vernieuwd of vervangen worden.

Het wereldwijde tekort aan chips dreigt die aanvoer te verstoren. Fabrikanten van betaalkaarten krijgen zo weinig chips aangeleverd dat ze last hebben om voldoende kaarten te produceren. Het tekort zal zeker dit jaar nog aanhouden en in 2022 zelfs nog groter worden, vreest de SPA. De vereniging lobbyt samen met overheden en betaalproviders bij de chipfabrikanten om een hogere prioriteit in de chipproductie te krijgen. Maar allicht zal het tekort dus toch nog een tijd voelbaar blijven.

De kaartenproducenten zijn niet de enigen die naar chips smachten. Deze week ligt bijvoorbeeld de Volvo-fabriek in Gent stil omdat het bedrijf niet genoeg chips heeft om in de wagens in te bouwen. De meerderheid van de 6.500 werknemers zijn daardoor technisch werkloosheid. Ook de Audi-fabriek in Vorst ondervindt een tekort aan silicumplakjes.

De chipschaarste laat zich ook voelen in de productie van laptops en gameconsoles. Omdat die maar mondjesmaat geproduceerd worden, zijn ze zeer lastig leverbaar en moeten geïnteresseerde kopers er soms maanden op wachten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7201897). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.