Managed hosting door True

Schaarste chips houdt nog zeker jaar aan

 

Het tekort aan chips zal nog zeker duren tot ver in 2022. Dat zegt TSMC. Voor de Taiwanese fabrikant zelf is dat geen slechte zaak: het bedrijf verwacht een omzetsprong van twintig procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is 's werelds grootste oem-fabrikant van chips. Volgens ceo Wei zouden de autofabrikanten vanaf volgend kwartaal meer chips toegeleverd krijgen, maar houden de fundamentele tekorten in de sector zeker nog dit jaar aan en allicht zelfs tot in 2022. 

Om de tekorten aan te pakken, kondigde TSMC een investeringsronde van 28 miljard dollar aan. Dat bedrag is bedoeld voor het installeren van productiecapaciteit en zal zeker worden opgetrokken tot dertig miljard. Het bedrijf verwacht ook sterke omzetgroei voor dit jaar, maar de grote investeringen knabbelen ook aan de brutomarges. 

TSMC is niet de enige die waarschuwt dat het chiptekort nog niet voorbij is. Ook oem-fabrikant Foxconn en het Duitse industrieel concern Continental stuurden gelijkaardige berichten de wereld in. De reden is de onverzadigbare vraag van de wereld naar onder meer smartphones en spelletjesconsoles. Ook de grote behoefte aan datacenterservers is er debet aan. Daarnaast trekt ook de autoverkoop weer aan, vooral in China. 

Begin deze maand liet ook Micron, dat geheugenchips bouwt, weten dat de geheugenmarkt (en vooral het dram-segment) het moeilijk zal blijven hebben om aan de vraag te voldoen. Hier zijn datacenters, cloudproviders en de pc-consumentenmarkt de boosdoeners.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7168294). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.