Managed hosting door True

T-Mobile investeert fors in glasvezelnetwerk

 

T-Mobile sluit in de komende vijf jaar één miljoen huishoudens aan op glasvezel. Hiervoor doet de telecomprovider een beroep op het nieuwe glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber. Met de aanleg van het netwerk is een investering van zevenhonderd miljoen euro gemoeid.

T-Mobile werkt al samen met Primevest om 130.000 huishoudens in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam te voorzien van glasvezel. Dit gaat het nu fors uitbreiden via het netwerk van Open Dutch Fiber. Door één miljoen huishoudens toegang te bieden tot glas, wordt het eigen aandeel namelijk vertienvoudiging.

Open Dutch Fiber start binnenkort met de aanleg van het glasvezelnetwerk en hanteert hierbij een open-access-model. De organisatie is de eigenaar van het netwerk en alle providers kunnen via dit netwerk hun diensten aanbieden. T-Mobile is de eerste huurder en gebruiker hiervan.

Open Dutch Fiber wordt geleid door Jordi Nieuwenhuis en Uwe Nickl. Dit doen zij onder toeziend oog van investeerders en aandeelhouders KKR Infrastructure en DTCP. De organisatie legt alleen glasvezel aan op plekken waar nu nog geen glasvezel ligt. Momenteel gaat het dus om één miljoen huishoudens, maar de partijen zien de mogelijkheden om dit binnen enkele jaren uit te breiden.

KPN

Uit het onderzoek 'FTTH in the Netherlands 2021' van Telecompaper blijkt een toenemende concurrentiestrijd op de fiber-to-the-home (ftth)-markt In Nederland. KPN is met 78 procent marktaandeel veruit de grootste aanbieder. Dat wordt gevolgd door Delta Fiber Netwerk (veertien procent) en E-Fiber (drie procent). De combinatie Primevest/T-Mobile sluit de lijst met een aandeel van twee procent.

Met deze forse investering in glasvezel, lijkt T-Mobile de strijd te verhevigen om een groter marktaandeel te creëren. Een nodige stap, aangezien KPN in de eerste twaalf weken van 2021 ruim 100.000 huishoudens heeft aangesloten op glasvezel. Als het dit tempo voortzet, heeft ongeveer de helft van de huishoudens in de vijfentwintig grootste steden eind dit jaar glasvezel van het telecombedrijf. Dat is in lijn met de ambitie om in 2021 zo’n 500.000 nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren. KPN richtte onlangs met pensioenbedrijf ABP als investeerder een joint venture op om deze uitrol te bekostigen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7163388). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.