Managed hosting door True

Fujitsu levert supercomputer aan Portugal

 

Fujitsu is geselecteerd als hoofdaannemer voor de levering van een nieuwe supercomputer in Portugal. De overeenkomst is onderdeel van een initiatief van de Europese Unie en de Portugese regering. Het apparaat kan tien petaflops aan (tien miljard berekeningen per seconde) en kost twintig miljoen euro.

Deucalion (vernoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie) zal geïnstalleerd worden in het Minho Advanced Computing Centre (MACC) in Portugal en ingezet worden voor gepersonaliseerde geneeskunde, bio-engineering, weersvoorspellingen, maar ook in de strijd tegen klimaatverandering en bij onderzoek naar nieuwe materialen en geneesmiddelen. Ook moet de technologie een bijdrage leveren aan het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie.

De supercomputer is een PrimeHPC FX700 en bevat de nieuwe, op Arm gebaseerde, Fujitsu A64FX-processor. Die wordt ook gebruikt in de supercomputer Fugaku, ontwikkeld door het Japanse onderzoeksinstituut Riken en Fujitsu en 's werelds snelste supercomputer. De Fujitsu A64FX-processor biedt zeer goede energie-efficiëntie terwijl hij blijft voldoen aan de Arm v8.2-A Scalable Vector Extension (SVE), de Arm-instructieset voor krachtige servers.

‘Naast een x86-platform wilden we de grenzen van het onderzoek oprekken door gebruik te maken van de energie-efficiënte Arm-processoren’, zegt Helena Perreira, voorzitter van het wetenschappelijk overheidsorgaan Foundation for Science and Technology (FCT). ‘De Fujitsu A64FX is een goede keuze, omdat het de eerste echte HPC-compatibele Arm-processor is met de SVE-mogelijkheid. De aanwezigheid van een supercomputer op peta-schaal zal de mogelijkheden van de Portugese onderzoekers ingrijpend veranderen. Met de PrimeHPC FX700-supercomputertechnologie zullen we vooroplopen wat betreft de wereldwijde rekencapaciteit voor onderzoeksprojecten.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7138260). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.