Managed hosting door True

HPE bouwt nieuwe supercomputer in Finland

 

Finse vlag

HPE gaat in Finland een nieuwe supercomputer bouwen voor de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU). Het apparaat werd ‘LUMI’ gedoopt en helpt Europese onderzoekers en organisaties bij onderzoek en ontwikkeling.

De supercomputer moet voor nieuwe innovatiemogelijkheden zorgen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, voor weersimulaties en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Voor die laatste toepassing kan de computer bijvoorbeeld de combinatie van modellering, simulatie, analytics en ai-workloads verbeteren en hierrond complexe onderzoeken uit te voeren

LUMI is gebaseerd op HPE Cray EX-supercomputers en beschikt over de nieuwe generatie AMD cpu’s en gpu’s voor het leveren van topprestaties. Voor de opslag wordt HPE’s Cray ClusterStor E1000 storage system ingezet. Het apparaat beschikt over een theoretische piekperformance van meer dan 550 petaflops. De piekperformance staat gelijk aan de prestaties van ongeveer anderhalf miljoen laptops gecombineerd. Het is daarmee een van de snelste supercomputers ter wereld.

Vanuit een universitair centrum in Kajaani, Finland wordt de nieuwe computer gedeeld gebruikt door tien Europese landen: België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland. Het nieuwe systeem wordt vanaf half 2021 beschikbaar.

‘Als de LUMI-supercomputer in 2021 operationeel is, wordt het een van de meest competitieve en duurzame supercomputers ter wereld’, zegt Anders Dam Jensen, directeur bij EuroHPC Joint Undertaking. ‘Zo’n sterk systeem helpt Europese onderzoekers, de industrie en de publieke sector bij het beter begrijpen en adresseren van complexe uitdagingen, zodat innovatieve mogelijkheden ontstaan in gebieden als bijvoorbeeld de gezondheidszorg, voor weersimulaties en stedelijke planning.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7078587). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.