Managed hosting door True

Lenovo blijft 's werelds grootste pc-verkoper

 

Het Chinese Lenovo blijft de grootste pc-verkoper ter wereld. Daarna volgen HP en Dell, waarmee de top drie in vergelijking met vorig kwartaal onveranderd blijft. De totale markt groeide 3,6 procent aan. Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau Gartner.

Wereldwijd werden er in het derde kwartaal van dit jaar zo’n 71,4 miljoen pc’s aan de man gebracht, berekende Gartner. Dat is 3,6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019. De markt werd vooral gestuwd door de Verenigde Staten, waar de grootste aanwas in pc-verkopen in tien jaar werd genoteerd. Daarnaast wakkerde de coronapandemie de vraag naar apparaten aan.

Lenovo blijft de grootste fabrikant, met een afzet van 18,3 miljoen stuks tegen 16,9 miljoen vorig jaar. Daarmee laat het bedrijf een groei van ruim acht procent optekenen. Het marktaandeel van Lenovo tikt af op 25,7 procent.

HP is de nummer twee met bijna 15,5 miljoen verkochte apparaten en een marktaandeel van 21,6 procent. HP kon 0,7 procent groei voorleggen tegenover vorig jaar. Hield het bedrijf in de VS goed stand, in Azië moest het een dalende verkoop slikken.

Op de derde plaats staat Dell, met 10,8 miljoen verkochte pc’s, goed voor een marktaandeel van iets meer dan vijftien procent. Apple, Acer en Asus maken de top zes rond. Daarna volgen een reeks kleine fabrikanten.

Opmerkelijk nog wel is dat Acer procentueel veruit de grootste groei optekende, met bijna dertig procent. Dell is de enige daler bij de grote merken, waarmee voor het bedrijf een einde kwam aan een reeks van zeventien opeenvolgende kwartalen met groei.

Relatief vlak

De pc-markt in Europa en het Midden-Oosten bleef in het derde kwartaal van 2020 relatief vlak, met een groei van slechts 0,4 procent op jaarbasis, tot 19,5 miljoen eenheden. De EMEA-markt zag ook een sterke vraag van de consument naar pc's, aangevoerd door de verkoop van agressief geprijsde notebooks voor kinderen en studenten, maar ook dure game-machines.

Hoewel Gartner geen cijfers over Chromebooks opneemt in zijn overzicht, zegt het bureau toch dat de verzendingen daar met niet minder dan negentig procent gegroeid zijn op een jaar tijd. Deze vraag werd gedreven door afstandsonderwijs als gevolg van de pandemie, vooral in Amerika. Inclusief Chromebooks groeide de totale wereldwijde pc-markt met ongeveer negen procent op jaarbasis, waarbij de Google-gebaseerde machines ongeveer elf procent van de gecombineerde pc/Chromebook-markt vertegenwoordigen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7072521). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.