Managed hosting door True

Nvidia flirt met chipconcurrent ARM

Waarschijnlijk melden zich ook andere gegadigden bij Britse chipfabrikant

 

processors

De Amerikaanse chipfabrikant Nvidia overweegt zijn Britse concurrent ARM over te nemen. Het zou een van de grootste overnames in de chipsector betekenen. De deal is echter nog niet beklonken, meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden.

Nvidia, 's werelds grootste fabrikant van chips voor grafische doeleinden, zou de afgelopen weken meermaals contact met ARM hebben gehad, aldus de anonieme bronnen. ARM is gevestigd in het Engelse Cambridge, maar sinds 2016 in handen van het Japanse techconglomeraat Softbank. 

Een deal zou nog niet zijn beklonken. De mensen die Bloomberg sprak, houden er rekening mee dat ook andere gegadigden zich melden bij ARM. De Britse chips worden gebruikt in veel elektronische apparatuur, zoals de iPhone. De afgelopen tijd richt ARM zich bovendien op de booming markten van connected auto’s en datacenters. Ook Nvidia en andere partijen hebben grote aspiraties in die markten.

Miljarden

De uiteindelijke koper zal hoe dan ook een flinke zak geld moeten meebrengen. Softbank kocht ARM in 2016 voor maar liefst 32 miljard dollar. Analisten houden ermee rekening dat de chipfabrikant inmiddels 44 miljard dollar waard is en dat deze waarde kan stijgen naar 68 miljard in 2025.

Het is al langer bekend dat de steenrijke eigenaar van ARM, Masayoshi Son van Softbank, enkele onderdelen van zijn conglomeraat wil afstoten, om de schuldenlast te verkleinen en om tegemoet te komen aan activistische investeerders. Kortgeleden verkleinde Son zijn aandeel in de Chinese internetgigant Alibaba en in de Amerikaanse telecomaanbieder T-Mobile US. 

Dat Softbank ARM van de hand wil doen, was nog niet bekend. In 2016 noemde Son ARM een van zijn belangrijkste aankopen en beschouwde hij de Britse chipfabrikant als de kern van de kernactiviteiten van Softbank.

Concurrenten

Belangrijke concurrenten van Nvidia zijn Intel, Qualcomm, Advanced Micro Devices (AMD) en natuurlijk NXP. Deze vier gebruiken onder meer de technologie van ARM onder licentie. Bovendien gebruikt Apple de instructieset van ARM voor het ontwerp van zijn eigen chips. Doordat ARM door veel marktpartijen wordt ingezet, zal een overname waarschijnlijk stuiten op mededingingsbezwaren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7023733). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.