Managed hosting door True

Nederland bouwde superchip om massaal af te luisteren

 

De Marine Inlichtingendienst (Marid) heeft eind jaren '70 een speciale microchip gebouwd waarmee telexmachines konden worden afgeluisterd. Philips hielp deze voorloper van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (Mivd) met de ontwikkeling van deze superchip. Het bedrijf stelde testfaciliteiten voor deze ontsleutelchip beschikbaar om simulaties te kunnen doen. Marid had die simulatoren zelf niet. Bovendien vond de inlichtingendienst Philips bereid om deze speciale chips in haar Nijmeegse fabriek te bakken. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs, specialist op gebied van computerbeveiliging, toont dit bericht aan dat Nederland destijds hard meedeed in het manipuleren van crypto-apparatuur. 'Dit werd in nauwe publiek-private samenwerking gedaan, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd.’ 

Het verklaart ook de zorgen over de eventuele betrokkenheid van Huawei bij de aanleg van nieuwe mobiele netwerken, vanwege de band met moederland China. De vrees dat Huawei achterdeurtjes laat inbouwen, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Philips en Siemens deden in de jaren '70 niet anders.

Aroflex

Aroflex, cipher machine van Philips Usfa. Beeld: Cryptomuseum.org

Destijds bouwden zij een ontsleutelingsmachine in twee versies. Voor Navo-landen werd de Aroflex gemaakt die nagenoeg niet was te kraken. Daarnaast kwam voor andere landen een commerciële variant op de markt met minder sterke cryptografie, de T1000CA. Intern stond die bij Philips bekend als de Beroflex. De kopers hadden echter niet door dat de T1000CA gemakkelijker was te kraken. Bovendien wisten ze niet dat de Marid met hulp van Philips een apparaatje had ontwikkeld waarmee berichten vrij snel waren te ontsleutelen. Volgens de Volkskrant heeft de Marid daarmee de geheime berichtenuitwisseling van tientallen landen kunnen kraken.

Eerder heeft een voormalig medewerker van Philips in het tv-programma Argos bevestigd dat er telexmachines met verzwakte encryptie werden uitgeleverd aan landen als Turkije. Cees Jansen, ex-cryptograaf bij Philips, stelt apparaten te hebben aangepast op verzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de Amerikaanse inlichtingendiensten. De Amerikaanse krant The Washington Post kwam de vorige week met het nieuws dat de Amerikanen via het Zwitserse bedrijf Crypto hetzelfde hadden gedaan als Philips met de Aroflex. Aan bepaalde landen werd een speciale versie van versleutelingsapparaten geleverd die makkelijker was te kraken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6882278). © Jaarbeurs IT Media.

4,7

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.