Managed hosting door True

DDA verbolgen over bouwstop datacenters

 

bord stilstand

Dutch Datacenter Association (DDA) voelt zich overvallen door de aankondigde bouwstop van datacenters in Amsterdam en Haarlemmermeer. De brancheorganisatie snapt niet dat de gemeenten zonder enig overleg dit in haar ogen rigoureuze besluit heeft genomen. Volgens de DDA leggen datacenters nauwelijks beslag op de ruimte vergeleken met andere sectoren en wordt er juist sterk ingezet op verduurzaming.

De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer kondigden afgelopen vrijdag een tijdelijke bouwstop af. Aanleiding voor de maatregel is de enorme toename van het aantal datacenters. Ze nemen te veel ruimte in en gebruiken te veel energie, vinden de gemeenten. Zij bezinnen zich nu op nieuw regionaal vestigingsbeleid.

De DDA laat in een reactie weten 'verbaasd te zijn dat er op dit moment en zo plotseling een rigoureus besluit als deze wordt genomen. De sector zet namelijk sterk in op verduurzaming en heeft nauwelijks beslag op de ruimte vergeleken met andere sectoren. Datacenters concentreren de digitale industrie in hun faciliteiten en hoe efficiënter dat gebeurt, hoe efficiënter ook hun business model is. Dat is maar goed ook, want anders zouden we meer dan dubbel zoveel stroom verbruiken. Continue efficiëntie is dus een automatisch gegeven: dit bespaart naast energie ook geld.'

Bovendien, zo stelt de brancheorganisatie, is de datacenterindustrie volledig geëlektrificeerd, in tegenstelling tot veel andere industrieën. Daarbij draait ruim 80 procent inmiddels op groene stroom.

Verder vindt de DDA een bouwstop een gevaar voor de sterke economische positie als datacenteraanbieder die Nederland momenteel inneemt.

Niet op eigen houtje

Verder snapt zij niet dat er geen contact is opgenomen terwijl de DDA al jaren een dialoog voert op regionaal en nationaal niveau, onder andere voor het opstellen van een Nationale Datacenter-strategie om juist de planning, stroom en de energietransitie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

De brancheorganisatie schrijft: 'Het komt uitermate vreemd over dat juist deze overheden die dialoog niet willen aangaan en zich niet meer verdiepen in wat er werkelijk gebeurt. Juist met een sector die het voortouw neemt in het constructief meedenken en zoeken naar oplossingen.' De DDA wijst bijvoorbeeld op het gratis aanbieden van haar enige restproduct, datacenter-restwarmte, aan de Nederlandse overheid om de energietransitie te ondersteunen.

De DDA zegt te begrijpen dat de gemeenten actie moeten ondernemen om de ambitie om van het gas af te gaan (Amsterdam) te kunnen halen en om extra, duurzaam gebouwde huizen te realiseren omdat de netcapaciteit al drie jaar op is (Haarlemmermeer). Maar zij pleit ervoor om voorgestelde acties met alle betrokken partijen te bespreken en dit niet op eigen houtje te doen.

'Meer dan alles moeten overheid, digitale industrie en netwerkbeheerders zoeken naar zowel korte- als langetermijnoplossingen om de netcapaciteit te vergroten. Stroomversnelling van elektrificatie is ook noodzakelijk om vele innovatieve en ‘slimme’ oplossingen voor smart cities te huisvesten, oplossingen die allen ook weer datacenters behoeven', aldus de spreekbuis van de datacentersector.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6704560). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.