Managed hosting door True

Nederland wil internetsnelheid vertienvoudigen

FTTH-congres: Staatssecretaris Mona Keijzer pleit voor glasvezel

 

Staatssecretaris Mona Keijzer op het FTTH-congres

Nederland moet rond 2023 aan vrijwel elke burger en bedrijf een internetsnelheid van 1 Gbps bieden. Glasvezel speelt daarbij een sleutelrol. Momenteel heeft 96 procent van de bevolking 100 Mbps. Dat moet omhoog willen we voorop in de wereld blijven. Dit zegt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, tijdens de FFTH Conference, 's werelds belangrijkste congres op gebied van glasvezel, in Amsterdam.

Volgens de bewindsvrouw is glasvezel geen doel maar een middel om de cloud, hogeresolutie-tv en videovergaderingen met meerdere deelnemers mogelijk te maken. 'Digitale transformatie is cruciaal voor de Nederlandse economie,' aldus Keijzer. Ook hecht het kabinet er zwaar aan dat een digitale kloof tussen mensen met zeer snel internet en mensen met traag internet wordt voorkomen. Ook in de meer verafgelegen delen van Nederland moet snel internet komen.

Verder pleitte Keijzer voor minder verschillen in regelgeving. Nu bestaan er lokaal nogal uiteenlopende regels, bijvoorbeeld voor de diepte waarop is te graven.

Nepfiber

"Fake fiber: glasvezel leveren maar in plaats daarvan geheel of gedeeltelijk koper gebruiken "

Ronan Kelly, president van het Fibre to the Home Council Europe, organisator van de FFTH Conference, haalde tijdens zijn toespraak hard uit naar aanbieders die doen alsof ze glasvezel leveren maar in plaats daarvan geheel of gedeeltelijk koper gebruiken. Ziggo zou zich daaraan bezondigen, zo viel in de wandelgangen van het congres te beluisteren.

Kelly sprak van 'fake fibre'. Hij noemde betrokken internetaanbieders parasieten. Hij ergert zich aan hun reclamecampagnes waarin wordt gesproken van internet tegen glasvezelsnelheid. De consument wordt hierbij volgens hem misleid.

Convergentie

Kelly zei verder dat internetsnelheden van 1 Gbps slechts het beginpunt zijn. Op lange termijn zijn snelheden van honderden gigabytes zo niet terabytes mogelijk. 5G en glasvezel moeten elkaar niet als concurrenten zien, aldus Kelly. Het meest efficiënt is een convergentie van 5G en glasvezel. Dat brengt verreweg de grootste kostenvoordelen met zich mee. 

Probleem met 5G is echter dat zeer hoge snelheden alleen op hoge frequentiebanden mogelijk zijn. Maar bij die hoge frequenties gaat de reikwijdte van het signaal sterk omlaag. Dat vereist weer veel basisstations en dus hoge kosten. In combinatie met glasvezel hoeven minder grote investeringen worden gedaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6624108). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.