Managed hosting door True

Mapper Lithography is failliet; wellicht doorstart

 

Chipmaker Mapper Lithography is op 28 december 2018 failliet verklaard nadat het bedrijf een week eerder surseance van betaling aanvroeg. De curatoren zijn in gesprek met geïnteresseerde partijen die eventueel het bedrijf deels of in zijn geheel willen overnemen. Bij het bedrijf werken ongeveer 270 mensen.

De ontwikkelaar van maskerloze elektronenbundel-lithografiemachines, ook wel e-beam-lithografie genoemd, moest uitstel van betaling aanvragen wegens acuut geldgebrek. Het bedrijf heeft al jaren problemen om de financiering rond te krijgen. De NRC schrijft dat uit jaarrekeningen van het bedrijf naar voren komt dat de accountant jaarlijks meldde dat de continuïteit van het bedrijf niet gegarandeerd is.

Als klap op de vuurpijl vorderde de overheid verstrekte kredieten terug, wat de druppel was die de emmer deed overlopen. Zo kreeg het bedrijf in 2010 21,4 miljoen euro overheidssteun om de e-beam-lithografietechniek verder te ontwikkelen.

ASML?

Een van de geïnteresseerden in de technologie is de Veldhovense maskermaker ASML. Het verschil tussen de manier die ASML toepast om chips te maken en de techniek van Mapper is dat bij ASML licht door een masker op de wafer valt om zo de schakelingen op een chip te vormen. Mapper doet dat anders, namelijk door middel van het tekenen van de schakelingen met licht op de chip. Dit doet een machine van Mapper met honderdduizenden lichtstralen tegelijk, maar dit zorgde voor veel technische obstakels in het ontwikkelingstraject.

In NRC zegt operationeel directeur Guide de Boer enkele dagen voor de faillissementsuitspraak dat het jammer zou zijn als het nu echt misgaat, omdat de techniek 'nu ook echt werkt' en dat de eerste testresultaten met een machine die net aan Frankrijk geleverd is, goed zijn. De Boer zegt in hetzelfde artikel dat er 'meer dan 400 miljoen aan investeringen, leningen en subsidies' in Mapper zitten.

De hoop is dat in de komende dagen een oplossing gevonden wordt voor Mapper. De curatoren zijn in gesprek met verschillende partijen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6540653). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.