Managed hosting door True

KPN rondt 5G-test in landbouw af

Telecombedrijf start nog drie 5G-pilots

 

5G

KPN verkent in samenwerking met klanten en partners de mogelijkheden van 5G in de landbouw, stedelijke gebieden, havengebied en de automotive-sector. De eerste test bij een proefboerderij in Drenthe is afgerond. Hierbij kon een landbouwmachine op basis van camerabeelden de gewasbescherming doseren.

Het telecombedrijf trapte de 5G-testen af in de landbouwsector, namelijk bij de Drentse proefboerderij ’t Kompas in Valthermond. Tijdens de test scande een drone de akker met een multi-spectrale camera. Deze grote databestanden werden via een mobiele verbinding met 5G-karakteristieken verstuurd en verwerkt in een taakkaart voor de landbouwmachine. De machine kon op basis van deze beelden vrijwel realtime de gewasbescherming op het aardappelgewas doseren.

‘Dit proces vereist veel bandbreedte in de upload, iets waarvoor de huidige 4G-netwerken onvoldoende toereikend zijn’, vertelt Tom Poelhekken, chief technology officer bij KPN. ‘Bij de test in Drenthe heeft KPN voor het eerst verschillende frequentiebanden gecombineerd (uplink carrier aggregation) waardoor de dronebeelden real-time verstuurd kunnen worden.’ Poelhekken zegt dat 5G het proces van de gewasbescherming-dosering van twee dagen is teruggebracht naar twee uur.

De 5G Fieldlab was een samenwerking tussen KPN, de proefboerderij, de Provincie Drenthe, Wageningen Universiteit & Research, Stichting Dronehub GAE, Agrifac, Innovatie Veenkoloniën en ZTE.

Amsterdam, Rotterdam en Helmond

De 5G-test voor de landbouw in Drenthe is de eerste van de vier zogeheten fieldlabs van KPN. Later dit jaar volgen proeven in stedelijke gebieden (Amsterdam Zuidoost), havengebied (de Rotterdamse Haven) en de automotive-sector (een snelweg nabij Helmond). Dit gebeurt in samenwerking met klanten en technologiepartners. Het doel van de fieldlabs is om inzichtelijk te krijgen hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6470587). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.