Managed hosting door True

Kabinet biedt mogelijk vrije modemkeuze

 

Het huidige Nederlandse kabinet is van plan om Nederlanders zelf te laten beslissen welke modem ze willen gebruiken. Op dit moment is het zo dat inwoners van ons land nu één van de modems moeten gebruikers die de provider hen aanbiedt. Hier komt nu mogelijk verandering in. Dit meldt de Duitse netwerkleverancier Lancom.

Eind 2017 heeft het ministerie van Economische Zaken (EZK) een voorstel gedaan om het begrip ‘netwerkaansluitpunt’ binnen de telecommunicatiewet te definiëren. Hierdoor wordt het netwerk van de provider en het netwerk van de gebruiker gescheiden. Centrale vraag is of de modem of wifi-router bij gebruikers thuis onderdeel uitmaakt van het provider-netwerk of van het thuisnetwerk.

Duitsland

Volgens Lancom is in Duitsland de vrije modemkeuze al een jaar een feit en leidt dit niet tot technische problemen, zoals Duitse providers eerder beweerden. ‘Niet bij adsl-/vdsl-aansluitingen, noch bij kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen leidt gebruik van een eigen modem of router tot technische problemen.’ De netwerkleverancier stelt verder dat Duitse gebruikers een grote belangstelling hebben  voor vrije modemkeuze. ‘Uit marktonderzoek van Ipsos, uitgevoerd een half jaar nadat de keuzevrijheid werd ingevoerd, blijkt dat 50 procent van de ondervraagden een eigen modem wil gebruiken. Ook Stiftung Warentest, de Duitse tegenhanger van de Consumentenbond, trekt een positieve conclusie: Een vergelijkende test van verschillende routers laat zien dat consumenten met een eigen toestel profiteren van meer functies, betere prestaties en hogere veiligheid.’

Netwerkinterfaces

Lancom pleit er dan ook voor om de routermarkt vrij te geven. ‘Vrije modemkeuze kan in Nederland net zo goed als in Duitsland en elders een belangrijk onderdeel vormen van ‘digitale soevereiniteit’ voor consumenten en bedrijven. Belangrijk hiervoor is wel dat providers de technische details van hun netwerkinterfaces openbaar maken. ‘Pas als deze bekend zijn kunnen producenten nieuwe router-modellen ontwikkelen die optimaal afgestemd zijn op de bijzonderheden van elk netwerk en de consumenten dus de beste prestaties en gebruikservaring bieden’, besluit de netwerkleverancier.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6316076). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.