Managed hosting door True

KPN: ‘Uitrol 5G in Nederland loopt gevaar’

 

5G

Een valse start dreigt voor de uitrol van 5G in Nederland, omdat het voorgestelde Nederlandse frequentiebeleid niet aansluit op Europese ontwikkelingen en er onvoldoende mobiel spectrum beschikbaar is. De koppositie van Nederland op het gebied van mobiele connectiviteit staat op het spel, als het frequentiebeleid niet wordt gewijzigd. Dat staat in de reactie van KPN op de Nota Mobiele Communicatie 2017 van minister Kamp.

Het ministerie van Economische Zaken startte eind januari met een publieke consultatie op deze beleidsnota. De consultatie ging 27 januari van start en liep tot en met 10 maart. Het ministerie wilde hiermee reacties inwinnen van diverse belanghebbenden, met name voor de uitgifte van vergunningen in de 700-, 1400- en 2100-MHz banden.

KPN heeft met name bezwaar tegen de onduidelijkheid over de inzetbaarheid van de 3.5-GHz band (3400 – 3800 MHz). Deze frequentieband is door de EU aangewezen als de band voor het lanceren van 5G en zal lange tijd de enige band zijn in Europa waarmee ultra-hoge datasnelheden en missie-kritische diensten zijn te leveren. In Nederland kan de 3.5-GHz band vanwege het satellietstation in Burum (Friesland) slechts zeer beperkt worden gebruikt en er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie. 

Frequentieharmonisatie

Ook heeft KPN grote moeite met het voornemen om een hoeveelheid van twee keer tien MHz spectrum te onttrekken aan de huidig beschikbare capaciteit die nodig is voor mobiele communicatie. ‘Dit voornemen wijkt af van het huidige beleid op basis waarvan operators hun netwerken hebben uitgerold en dit staat ook haaks op de internationale frequentieharmonisatie en het Europese beleid ', aldus KPN. Het bedrijf stelt dat het Nederlandse spectrumbeleid alleen succesvol kan zijn als het aansluit op internationale spectrumharmonisatie en in overeenstemming is met het Europese spectrumbeleid. 

Koppositie in gevaar

Op dit moment heeft Nederland in de EU een koppositie bij de voortgang richting een digitale economie en samenleving. In de Digital Economy and Society Index (DESI) van 2017 van de EU staat Nederland op de eerste plaats voor wat betreft connectiviteit (vast en mobiel breedband). De mobiele netwerken in Nederland behoren tot de beste in de wereld.
KPN twijfelt of Nederland deze koppositie kan behouden naar aanleiding van de nota van minister Kamp. ‘Het Nederlandse beleid blijft echter sterk achter waar het gaat om het beschikbaar maken van spectrum voor mobiele communicatie. Terwijl er op Europees niveau, maar ook in Azië en de VS, extra vaart wordt gemaakt met het beschikbaar stellen van additioneel spectrum, worden in Nederland afwijkende keuzes gemaakt en besluiten uitgesteld. Zonder aanpassing van het frequentiebeleid zal 5G in Nederland sterk achterblijven bij andere EU-landen.’ 

Standaardisatie essentieel

Ulf Ewalsson, cto van Ericsson

Ulf Ewalsson, cto van Ericsson, sprak tijdens het Mobile World Congress 2017, dat eind februari plaatsvond in Barcelona, ook over het feit dat providers tot een wereldwijde standaard moeten komen voor een succesvolle invoering van 5G. ‘Alleen op deze manier kunnen operators weer geld gaan verdienen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5979086). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.