Managed hosting door True

Toshiba-top ruimt het veld na fraude

 

Hisao Tanaka

De top van het Japanse ict- en elektronicaconcern Toshiba is afgetreden naar aanleiding van een boekhoudschandaal. De gevallen topmanagers, onder leiding van bestuursvoorzitter Hisao Tanaka, maakten ook hun excuses voor het jarenlang sjoemelen met cijfers. Tegenvallende resultaten bij met name de pc- en chipdivsisies werden afgedekt door de winst voor belastingen onterecht op te voeren.

Toshiba maakte eerder deze week al bekend dat het voor 152 miljard yen (1,1 miljard euro) aan winsten van vorige jaren corrigeert in de boekhouding omdat er fraude was vastgesteld. Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie legde de top van het bedrijf de managers van de verschillende divisies veel te veel druk op, om met betere resultaten te komen. Door de financiële crisis, de aardbeving in 2011 en de problemen met de kerncentrale van Fukushima zag Toshiba zijn omzet vanaf 2008 flink dalen.  

Omdat de ondergeschikten hun bazen niet wilden tegenspreken ontstond er een systeem waarbij toekomstige winsten stelselmatige als behaalde winsten in de boeken werden geschreven. Daarbij werden verliezen vooruit geschoven. Een goede interne boekhoudcontrole ontbrak ook nog eens.

Het bedrijf wekte bovendien de indruk dat het lek boven was. In 2013 kondigde Toshiba bijvoorbeeld aan dat het zijn chipfabriek nr.5 in het Japanse Yokkaichi ging uitbreiden. Het ict- en elektronicaconcern zei daarbij een groeiende vraag naar smartphones, tablets en solid state drives (ssd's) en daardoor ook meer vraag naar geheugenchips te verwachten. Die verwachting kwam niet echt uit.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5434634). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.