Managed hosting door True

Waerables stuwen omzet chipindustrie

PwC voorziet groei vergelijkbaar met internet-boom

 

De wereldwijde markt voor halfgeleiders profiteert de komende jaren sterk van de groeiende populariteit van slimme horloges, fitness bandjes en andere draagbare apparatuur. Die zogenoemde wearables maken gebruik van geavanceerde halfgeleiders en dat stuwt de omzet van chipmakers. Chipmachinefabrikanten zoals ASML profiteren daar ook van. Dat voorspelt adviesbureau PwC in de studie ‘The Internet of Things: the next growth engine for the semiconductor industry’.

Volgens de onderzoekers groeit de markt voor halfgeleiders de komende vijf jaar met gemiddeld 5,2 procent naar 432 miljard dollar in 2019. ‘Het internet of things (IoT), en in het bijzonder het gebruik van wearables, heeft niet alleen effect op de economie maar ook op ons dagelijks leven. Deze ontwikkeling stimuleert de vraag naar sensoren zodanig dat de halfgeleiderindustrie een groei tegemoet ziet die het sinds de internet-boom eind jaren negentig niet meer heeft gekend’, zegt Ilja Linnemeijer, technolgy leader bij het adviesbureau. Als voorbeeld noemt hij nieuwe toepassingen in de medische zorg waardoor de behoefte aan sensoren momenteel sterk toeneemt.

Volgens PwC neemt China in 2019 ruim 60 procent van de vraag naar halfgeleiders voor zijn rekening. Dat hangt samen met de constante vraag naar lage prijzen en verbeterende kwaliteit van elektronica vanuit China. Het verwacht dat de omzet en het marktaandeel van de Chinese halfgeleiderindustrie fors zal groeien. Ook Europese producenten van halfgeleiders en de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML profiteren daarvan, verwacht het onderzoeksbureau.

‘Europese halfgeleiderbedrijven produceren voor de wereldwijde markt en hebben fabrieken in verschillende landen. Zij profiteren momenteel met name van een sterke dollar. Ook de Nederlandse fabrikanten van machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten kunnen profiteren, omdat die machines nu relatief goedkoop zijn voor Amerikaanse en Chinese klanten.’

Het internet der dingen (‘Internet of Things’), oftewel een netwerk van slimme sensoren, camera’s en software in apparaten die met elkaar in contact staan, speelt een belangrijke rol bij de groei van de halfgeleidermarkt. Nu al staan er volgens Linnemeijer miljarden slimme apparaten op deze manier met elkaar in contact, waardoor het verzamelen en uitwisselen van informatie een vlucht neemt. Een voorbeeld is de slimme thermostaat. ‘Zonder de ontwikkeling van steeds kleinere en krachtigere halfgeleider sensoren zou deze vooruitgang niet mogelijk zijn geweest.’ PwC heeft berekend dat de opbrengst uit de verkoop van sensoren en actuatoren de komende jaren met gemiddeld 10,4procent stijgt naar veertien miljard dollar in 2019. 

Eén toepassing die in het bijzonder kan profiteren van het internet der dingen is de wearable. Bekende voorbeelden zijn slimme horloges en gadgets die in kaart brengen hoeveel uren we slapen en hoeveel calorieën we verbanden tijdens het sporten. De omzet die de halfgeleiderindustrie door wearables genereert loopt volgens PwC op van vijftien miljoen in 2013 naar meer dan zeven miljard dollar in 2019.

Data processing

Het segment data processing was in 2014 goed voor 134 miljard dollar aan opbrengsten, een stijging van 12,8 procent ten opzichte van 2013. Volgens de onderzoekers vormt het daarmee het belangrijkste afzetsegment voor de halfgeleiderindustrie. 

'De verkoop van halfgeleiders voor desktops, pc’s en laptops loopt de komende jaren terug. Daarentegen stijgt de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van tablets tot 2019 gemiddeld met 7,6 procent', aldus PwC. Opvallend is dat de verkoop ten behoeve van ultramobiles - een kleinere vorm van een tablet-pc - vorig jaar met maar liefst 85 procent steeg.

Auto-industrie

De auto-industrie is volgens de onderzoekers een andere belangrijke aanjager voor de wereldwijde markt van halfgeleiders. 'De vraag naar hybride en elektrische auto’s groeit nog steeds. Vergeleken met conventionele auto’s zitten er in hybride en elektrische auto’s anderhalf tot drie keer zoveel halfgeleiders. De analisten verwacht dat de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van hybride en elektronische auto’s tot 2019 met gemiddeld 20,5 procent toeneemt.'

Linnemeijer: ‘Er ontstaan op dit moment veel startups die zich bezig houden met toepassingen voor het internet der dingen. Het succes van deze startups en hun producten gecombineerd met verdere innovaties door gevestigde bedrijven, zijn een bepalende factor in de verdere ontwikkeling van de halfgeleiderindustrie. Zoals het er nu naar uitziet gaat de halfgeleidersector in ieder geval een periode van sterke groei tegemoet.’


Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5267877). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.