Managed hosting door True

TU/e onderzoekt beveiliging kwantumcomputer

 

Kwantum

De Amerikaanse geheime dienst NSA zou volgens klokkenluider Edward Snowden bezig zijn met de ontwikkeling van een kwantumcomputer. Hiermee zou het alle encrypties van banken, wetenschappers en regeringen kunnen kraken. TU Eindhoven (TU/e) en wetenschappers bundelen hun krachten om een cryptografietechniek te ontwikkelen die bestand is tegen de rekenkracht van de kwantumcomputer. Hiervoor ontvangt het onderzoeksconsortium 3,9 miljoen euro uit het EU-programma Horizon 2020.

Het onderzoeksproject  PQCRYPTO bestaat uit een onderzoeksconsortium van elf universiteiten en bedrijven en wordt geleid door TU/e-hoogleraar Cryptology Tanja Lange. Lange streeft ernaar om vertrouwelijke informatie, zoals medische dossiers en bepaalde staatsgeheimen, nu al te versleutelen met post-quantumcryptografie. Die ‘kwantumbestendige’-technieken zijn er deels al, maar ze vergen veel te veel capaciteit en stroom van bijvoorbeeld je smartphone of smart card. De komende drie jaar werkt het Europese consortium aan de ontwikkeling van een cryptografietechniek die is afgestemd op de kracht van de huidige generaties apparaten. De focus ligt daarbij op kleine apparaten zoals smartphones, op internetdataverkeer, en op opslag in de cloud.

Kwantumcomputer

De verwachting is dat er ergens na 2025 kwantumcomputers zullen zijn. In een kwantumcomputer stelt een 'qubit' zowel de 0 als de 1 tegelijk voor. Door deze eigenschap kunnen we veel sneller rekenen met kwantumdeeltjes dan mogelijk is met gewone bits. Hoeveel winst die exponentieel versnelde rekenkracht oplevert, maakte Vandersypen al in 2006 aan Computable duidelijk aan de hand van een voorbeeld: 'Je hoeft maar zo'n twintig qubits toe te voegen aan een kwantumcomputer om een berekening te kunnen uitvoeren die een miljoen keer ingewikkelder is. Met een kwantumcomputer kun je in principe berekeningen uitvoeren die op een klassieke computer langer duren dan de bestaansduur van het universum.'

Vorig jaar schreef de Amerikaanse krant The Washington Post dat de NSA met een budget van ongeveer 58,8 miljoen euro (bijna tachtig miljoen dollar) een onderzoeksprogramma heeft opgezet voor de bouw van een kwantumcomputer. De NSA zou het onderzoek geheim willen houden en daarom wordt de kwantumcomputer ontwikkeld in speciaal geprepareerde ruimtes waaruit geen elektromagnetische energie kan ontsnappen. Als de bouw lukt, dan kan de NSA alle coderingen van de best beveiligde websites hacken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5259166). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.