Managed hosting door True

Samsung verliest kort geding tonercartridges

 

Samsung Nederland heeft een kort geding over tonercartridges tegen vier Nederlandse dealers verloren. Samsung wilde een verbod op de verkoop van sommige huismerk-cartridges voor de door het Koreaanse bedrijf geproduceerde printers, vanwege het gebruik van een bepaalde chip. Daarmee zou inbreuk worden gemaakt op een deze zomer verleend Europees patent van Samsung. De rechtbank van Den Haag betwist dat.

De gedaagde bedrijven A1 Interflow, Dark Stone, Digital Revolution en Maxperian menen dat het patent op de chip niet inventief is en dat het patent door Samsung daarom ten onrechte gebruikt wordt om een monopolie te krijgen op de verkoop van cartridges die geschikt zijn voor bepaalde Samsung-printers. De rechter oordeelde in kort geding dat het patent van Samsung waarschijnlijk niet inventief is en dat er een grote kans is dat in een bodemprocedure het patent nietig wordt verklaard. Alle vorderingen van Samsung werden dan ook afgewezen.

Octrooi waarschijnlijk nietig

‘Onze huismerkcartridges zijn gemaakt met respect voor intellectuele eigendommen zoals patenten’, zegt Digital Revolution-directeur Gerben Kreuning van webshop 123inkt.nl. ‘Onze klanten vinden het belangrijk dat er een betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig alternatief wordt geboden voor hun printercartridges. De rechter is het met ons eens dat het octrooi van Samsung waarschijnlijk nietig is en wij kunnen onze huismerkcartridges dus blijven verkopen.’

De rechtbank betwist dus \of Samsung exclusief recht heeft op dit patent. Een eventuele bodemprocedure kan hierin duidelijkheid verschaffen, maar of die daadwerkelijk gaat komen is nog onbekend. Samsung moet in ieder geval de gemaakte proceskosten van de webshops, in totaal 78.400 euro, betalen. 

Eerdere rechtszaak

Vorig jaar daagde Samsung ook al vier dealers voor de rechter. Deze zaak had betrekking op de distributie van niet gelicensieerde non-oem tonercartridges. Samsung ontdekte dat verschillende typen gekloonde tonercartridges beschikbaar waren op de markt en diende op 14 november 2013 in Nederland een verzoek in voor een voorlopig verbod. Deze gekloonde tonercartridges zouden inbreuk maken op de sleutelpatenten en designs van Samsung Electronics. Het verbod werd aan drie van de vier webshops opgelegd en is nog steeds van kracht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5193426). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Dat de toners van 123inkt goedkoop zijn, daar zijn ze in geslaagd. Dat het om kwalitatief hoogwaardig gaat: absoluut mislukt. 9 van de 10 printerproblemen waarbij wij assisteren hebben te maken met inferieure nep-carridges, of bijgevulde maar afgewerkte originelen. Weer 9 op de 10 gevallen daarvan betreft het 123inkt cartridges. Laat u goed inlichten over printkosten. Kies pas daarna een printer. 1x een monteur nodig, bederft 5 jaar lang goedkopere cartridges!

Beste Con, preken voor eigen parochie? Of gewoon jaloers op ons succes?
Je dicht ons nogal wat toe: 2 x in 90 % van de gevallen, oftewel in 81 % van alle printerproblemen zou het om ons gaan ....
Heb je een hekel aan ons omdat je toko niet met de prijs mee kan?
Ik wens je alle succes in de business!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.