Managed hosting door True

R&D-afdeling ontwikkelt moodsensing computing

Dell weet wanneer gebruiker stress heeft

 

Biometrie

Ict-leverancier Dell ontwikkelt hard- en software die reageert op de gemoedstoestand van de gebruiker. In de laboratoria van het ict-bedrijf uit Texas wordt geëxperimenteerd met 'moodsensing computing'. Sensoren die aan de systemen zijn gekoppeld leggen bijvoorbeeld hersensignalen, stemgebruik en hartslag vast. Ook de inzet van gezichtsherkenning wordt getest. 'De systemen passen zich aan op de gemoedstoestand van de gebruiker' vertelt het hoofd van Dell's Research en Development-afdeling Jai Menon tijdens Dell's Solution Summit 2014 in Brussel.

Het gaat om een koppeling van bijvoorbeeld meters voor hersenactiviteit en hartslagmeters aan hardware en software. In een testopstellingen hebben verschillende scenario's de revue gepasseerd. Bijvoorbeeld die van een gamer die verveeld is, waarop het spel besluit om automatisch een aantal levels over te slaan. Maar er wordt ook geëxperimenteerd met zakelijke toepassingen. 'Het systeem kan besluiten dat bij een medewerker die zeer geconcentreerd aan het werk is een inkomend telefoongesprek automatisch wordt doorgeschakeld naar voicemail.' Menon denkt ook aan systemen die via spraakherkenning detecteren of een medewerker gestrest is.

Menon kan niet precies zeggen of en wanneer het bedrijf de moodsensing-functionaliteit gaat gebruiken. 'Wij richten ons op technologieën en kijken daarbij twee jaar en verder vooruit. Het percentage van de door r&d ontwikkelde producten, software en diensten die uiteindelijk op de markt komen, ligt bij ons rond de 70 procent. Uiteraard kan je een hoger percentage halen, maar dan zet je misschien wel te voorzichtig in op de ontwikkeling van nieuwe toepassingen', aldus het hoofd r&d die voorheen onder meer actief was voor IBM en AT&T.

'Meer innovatie'

Volgens Menon is sinds oprichter Michael Dell het bedrijf in 2013 van de beurs haalde meer ruimte gekomen voor innovatie. 'De focus ligt minder op de kwartalen en de belangen van aandeelhouders. Er is meer ruimte voor innovatie op de langere termijn. Toen we nog beursgenoteerd waren, was dat echt anders er wordt meer geïnvesteerd in innovatie', aldus het hoofd van de R&D-afdeling.

De vier hoodpunten waarop Dell de ontwikkeling van nieuwe producten heeft georganiseerd zijn: security onderzoek, data analyse, mobility en datacenter en de volgende generatie infrastructuur. Andere onderwerpen waar R&D onder meer aan werkt zijn nieuwe opslagtechnologieën voor servers en nieuwe koeltechnieken voor het terugbrengen van het vloeroppervlak van datacenterruimten. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5175038). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.