Managed hosting door True

Zonnestorm kan harde schijf beschadigen

Kans op stroomstoring en platterschade

 

Zonnestorm

De zonnestorm is ook verantwoordelijk voor het Noorderlicht, dat bij heldere hemel dit keer ook in Nederland waarneembaar kan zijn.

Een zonnestorm bereikt vandaag, 12 september, morgen en zondag de aarde. Deze zonnestorm brengt naast een prachtig noorderlicht ook een grote kans op elektriciteitsuitval met zich mee. Voor computers en harde schijven kan dit funest zijn.

De zonnestorm is ontstaan door een krachtige uitbarsting op de zon. Hierdoor is een plasmawolk van elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeblazen. In 1989 viel als gevolg van een zonnestorm het energienetwerk in de Canadese provincie Quebec uit. De prognose is dat vandaag in de namiddag rond vijf uur de 'wolk' Nederland bereikt. Men verwacht dat de storm tot en met zondag 14 september aanhoudt.

Stellar Data Recovery, specialist in het herstellen van data op pc's, waarschuwt bedrijven en met name particulieren in Nederland voor deze zonnestorm. Kees Jan Meerman van Stellar Data Recovery adviseert de particuliere gebruiker de computer enige tijd los te koppelen van elektriciteit.

Indien de zonnestorm elektriciteitsnetwerken verstoort, kunnen twee soorten beschadigingen optreden. Ten eerste kan door het abrupt tot stilstand komen van de draaiende onderdelen een zogenaamde 'head crash' optreden, waardoor de koppen en platters van de harde schijf beschadigd kunnen raken. Het verlies van data en andere gevoelige informatie is bij deze beschadiging reëel. Ten tweede kan ook het file system van de pc beschadigd raken. Ook deze beschadiging heeft het risico van dataverlies.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5171131). © Jaarbeurs IT Media.

5,3

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.