Managed hosting door True

China blijft ranglijst supercomputers aanvoeren

 

Surfsara Cartesius supercomputer

Cartesius-supercomputer van Surfsara

China levert nog steeds de krachtigste supercomputer. Voor de derde keer op rij staat de Chinese Tianhe-2 (‘de Melkweg-2’) supercomputer op de eerste plaats van de top vijfhonderd. Het systeem is met een rekenkracht van 33, 86 petaflops de snelste computer op aarde. De machine wordt gebruikt door de 'Universiteit van Defensietechnologie' in de Chinese stad Guangzhou. Dit meldt het Belgische ict-vakblad Datanews.

Op de tweede plaats achter de Chinezen staat de Titan met een snelheid van 17,59 petaflop per seconde. Deze machine, bestaande uit een Cray XK7, staat op naam van het Amerikaanse energiedepartement. De snelste supercomputer van Europa staat in Zwitserland. Het Zwitsers nationaal supercomputing centrum CSCS in Lugano heeft met zijn Piz Daint, een Cray XC30, de snelste computer van Europa aan 6,27 petaflop per seconde. Dat is goed voor de huidige zesde plaats in de ranglijst.

De lijst van vijfhonderd snelste supercomputers wordt twee keer per jaar ververst door een aantal wetenschappers. In de update van juni 2014 verandert er aan de top tien weinig, zo meldt Datanews. Alleen op de tiende plaats staat een nieuw systeem, een Cray XC30, met Intel Xeon E5-processors. Ook dit rekenmonster wordt gebruikt door de Amerikaanse overheid, aldus het vakblad.

Nederland staat met vier noteringen in de top vijfhonderd. De Cartesius-supercomputer (een Bull) van Surfsara staat het hoogst genoteerd op nummer 225.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5117362). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.