Printerfabrikant Canon is naar de rechter gestapt in een poging te verhinderen dat de Regionale ICT-Dienst (RID) Utrecht een aanbesteding voor afdrukapparatuur gunt aan concurrent Ricoh. Deze aanbesteding was in eerste instantie gewonnen door printerdienstverlener OSN. Die bleek echter toch niet aan alle voorwaarden te kunnen voldoen en viel af. Na een herbeoordeling viel de keuze op Ricoh. Canon claimt nu dat de keuze op hen had moeten vallen.
De RID Utrecht is de ict-dienstverlener voor de gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de regionale sociale dienst Kromme Rijn. De RID schreef eind vorig jaar een aanbesteding uit voor de levering en verhuur van afdrukapparatuur voor vier jaar (met een optie tot verlenging van tweemaal één jaar). Het ict-servicecentrum verwacht 110 afdrukapparaten af te nemen. Het aantal afdrukken per jaar wordt geschat op zeven miljoen (monochroom) en twee miljoen (kleur).
Vijf partijen deden mee aan de aanbesteding: OSN, Canon, Ricoh, Xerox en Sharp. RID gunde de opdracht medio februari in eerste instantie aan OSN, maar trok de voorlopige gunningsbeslissing in nadat tijdens de verificatiefase was gebleken dat het Nieuwegeinse bedrijf toch niet aan alle eisen kon voldoen.
Niet eerlijk verlopen
De opdracht werd vervolgens aan nummer twee - Ricoh - gegund. Canon, de nummer drie, kan zich hierin echter niet vinden en heeft daarom een kort geding aangespannen dat op 10 juni 2014 diende bij de Rechtbank Midden-Nederland. Uit de dagvaarding blijkt dat Canon vindt dat RID Utrecht een foutieve scorebeoordeling heeft uitgevoerd met betrekking tot het onderdeel prijs. Hierbij moesten de inschrijvende partijen voor vijf punten prijswensen afgeven. Het eerste punt betrof de huurprijs van de afdrukapparatuur. Die lag bij de partijen OSN, Ricoh en Canon - tussen de 700.000 en de 1,1 miljoen euro.
Op de volgende vier punten, die te maken hadden met specifieke functionaliteit en afspraken rond storingen, verhuizingen en retouren, dienden de drie partijen prijsstellingen van respectievelijk 0 euro (OSN), 0,01 euro (Ricoh) en 0,0000000001 euro (Canon). RID Utrecht oordeelde dat OSN en Canon manipulatieve (niet-realistische) prijsstellingen hadden ingediend en rondde die tarieven af op 0,01 euro. De daaraan verbonden score was dezelfde als die van Ricoh.
Volgens Canon staat nergens in de nota van inlichtingen dat dit soort tarieven niet waren toegestaan noch dat ze zouden worden afgerond op twee decimalen. Het bedrijf stelt dat het met zijn tariefstelling goedkoper is dan Ricoh en op basis hiervan ook meer punten had moeten krijgen dan Ricoh.
Canon vindt dat zijn inschrijving niet naar waarde is beoordeeld en dat RID daardoor in strijd handelt met de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht. Het bedrijf eist in kort geding dat de definitieve gunning aan Ricoh wordt verboden en dat na een herbeoordeling de opdracht aan Canon moet worden gegund.
De voorzieningenrechter van Midden-Nederland doet naar verwachting over twee weken uitspraak.
Lees ook