Managed hosting door True

Datacenter Evinona stond bij start al op drijfzand

 

Een conflict tussen de initiatiefnemers, een omzetgarantie van Capgemini die uitbleef, Meppel als onaantrekkelijke locatie voor klanten en een overschot aan datacenters. Dat zijn samengevat de oorzaken voor het faillissement van datacenter Evinona, zoals naar voren komt uit het eerste faillissementsverslag van curator Van Es van advocatenkantoor Diepeveen & Van Es. Evinova ging eind januari 2014 bankroet.

In 2011 vatten Marcel Stegeman en Joost Valentijn, beiden actief in de hostingmarkt, het plan op om in Meppel een datacenter te starten. Zij vinden in Tieme Murris een lokale investeerder. Er worden contacten gelegd met Capgemini. Het ict-bedrijf wil wel advies leveren over de opzet van het datacenter en zou ook garant staan voor een omzet aan klanten van 1,2 miljoen euro. Op basis hiervan weten de initiatiefnemers financiering los te krijgen bij ABN Amro.

Daarna gaat het toch mis, blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Stegeman en Valentijn krijgen een geschil en stappen uit de onderneming en Capgemini zegt geen omzetgarantie te hebben afgegeven. De beloofde omzet berustte slechts op een intentieverklaring en de toenmalige 'vice president' Frank Huiskes was niet eenhoofdig bevoegd om toezeggingen te doen, stelt de curator. Huiskes, die niet meer bij Capgemini werkt, wil in een reactie niet meer kwijt dan 'dat er nooit toezeggingen zijn gedaan'.

Ligging boven NAP

Hoewel dus de 'Capgemini-klanten' uitblijven, tracht investeerder Murris toch het datacenter van de grond te krijgen. In oktober 2012 gaat de eerste paal de grond in. ICTroom wordt aangetrokken voor de inrichting. Murris stelt voor de exploitatie een ervaren team samen, onder leiding van de van Capgemini overgekomen Dik van der Leeden, die algemeen directeur wordt. Evinova opent in mei 2013 de poorten en presenteert zichzelf als 'een splinternieuw gebouw op een industrieterrein met een modulaire opzet waardoor het kan groeien tot een maximum grootte van 6 x 250 vierkante meter'. Volgens Evinova biedt het tier 3-datacenter housing- en hostingfaciliteiten en is het uitermate geschikt als schaduwcenter voor bijvoorbeeld datacentra in de regio Amsterdam. Het datafort ligt bovendien 1,5 meter boven NAP en beschikt over uitgebreide stroomfaciliteiten.

Overschot

Toch blijven de klanten weg. De curator schrijft daarover: 'In de loop van de tijd blijkt echter dat Nederland te kampen heeft met een overschot aan datacenters en dat Meppel qua locatie zeer onaantrekkelijk is voor bedrijven.' De door Evinova aangedragen pluspunten van de locatie heeft het bedrijf toch niet voldoende voor het voetlicht kunnen brengen. Eind januari 2014 gaat Evinova failliet.

De grootste schuldeisers zijn ABN Amro (ruim één miljoen euro) en investeerder Mullis via zijn Tiram Holding (ruim twee miljoen). Mullis heeft de bedrijfsmiddelen uit het datacenter inmiddels kunnen opkopen. Wat zijn plannen daarmee zijn is niet duidelijk. Verder ligt er nog een vordering op Capgemini van tachtigduizend euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5026220). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.