Managed hosting door True

Samsung Nederland daagt 4 dealers voor rechter

 

rechter rechtszaak rechtbank

Ict-leverancier en elektronicaconcern Samsung Nederland daagt vier dealers voor de rechter. Samsung claimt dat de dealers illegaal gekloonde tonercartridges distribueren en probeert dit te voorkomen middels een kort geding. Een hoorzitting vindt donderdag 19 december 2013 plaats in de rechtbank van Den Haag. Naar verwachting doet de rechtbank in januari 2014 uitspraak.

De kort geding procedure wordt gevoerd tegen de dealers Yorcom Computers (van de webshop Yorcom), PrintAbout (van de gelijknamige webshop), Digital Revolution (van de webshop 123inkt) en Maxperian (van de gelijknamige webshop). De zaak heeft betrekking op de distributie van niet gelicensieerde non-oem tonercartridges. Samsung heeft ontdekt dat verschillende typen gekloonde tonercartridges beschikbaar zijn op de markt en heeft op 14 november 2013 in Nederland een verzoek ingediend voor een voorlopig verbod. Deze gekloonde tonercartridges zouden inbreuk maken op de sleutelpatenten en designs van Samsung Electronics.

Patentbreuk en design-imitatie

Volgens Samsung maken illegaal gekloonde tonercartridges inbreuk op het patent, bijvoorbeeld met verbeterde structuur van het gedeelte van de cartridge dat gebruikte toners opvangt en het contactpunt van de ic-chip waarmee de printer en de toner elkaar herkennen. Daarnaast zouden de tonercartridges het design van Samsung’s cartridges imiteren, die zijn beschermd door een ingeschreven Gemeenschapsmodel (IGM).

Samsung Electronics heeft een vergelijkbare rechtszaak aangespannen in Duitsland. Op 22 en 23 november 2013 heeft de rechtbank in München een voorlopig verbod opgelegd aan zeven dealers. Gemeenschapsmodellen zijn geen onderdeel van de rechtszaak in Duitsland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4953250). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.