Managed hosting door True

Minister Henk Kamp bezoekt AMS-IX

 

Henk Steenman en Henk Kamp

Technisch directeur van AMS-IX Henk Steenman samen met minister Henk Kamp

Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft 16 december 2013 het internetknooppunt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) bezocht. Tijdens dat werkbezoek is hij bijgepraat over de technische werking en economische impact van het knooppunt dat door onderzoekers wordt aangeduid als 'de derde mainport van Nederland'.

Kamp bezocht het datacenter TelecityGroup AMS5. Daar is hij bijgepraat over het not-for-profit verenigingsmodel van AMS-IX. Dat model wordt ook naar andere werelddelen geëxporteerd. Het moet schaalvoordelen en toegevoegde waarde leveren voor bestaande en nieuwe leden. Na het Caribisch gebied, Hong Kong en Oost-Afrika heeft AMS-IX met AMS-IX New York onlangs zijn eerste neutrale exchange geopend in de Verenigde Staten.


In recent onderzoek van Deloitte, de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP en Rabobank wordt AMS-IX 'de derde mainport van Nederland' genoemd. Volgens de onderzoekers heeft de digitale infrastructuur een economisch en maatschappelijk belang dat vergelijkbaar is met de luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven. Kamp: 'Een goede internetinfrastructuur is belangrijk voor de Nederlandse economie. AMS-IX levert daaraan een belangrijke bijdrage.'

Concurrentie

Volgens Job Witteman, ceo van AMS-IX, behoort de Nederlandse digitale infrastructuursector tot de top van de wereld. 'Door een innovatieve houding en de juiste condities concurreren we met Londen, Parijs en Frankfurt. De Nederlandse markt voor internetdiensten is open en neutraal. Hierdoor is Nederland een aantrekkelijke locatie voor bedrijven in de digitale infrastructuursector. In de eerste helft van 2013 maakte de regio Amsterdam veruit de sterkste groei in datacentercapaciteit op de Europese markt.' Volgens Witteman komt dat door de aantrekkingskracht van AMS-IX en het omringende ecosysteem van datacenters, netwerken en hosting providers.

Kamp kreeg tijdens zijn bezoek nog een aantal duizelingwekkende cijfers voor de kiezen. Op het knooppunt wordt op piekmomenten meer dan 2,5 Terabit per seconde aan internetverkeer uitgewisseld. AMS-IX is met 630 aangesloten netwerken, naar eigen zeggen, de grootste Internet Exchange ter wereld. 

'Voortrekkersrol'

'Wij zijn verheugd om te zien dat de Nederlandse overheid veel belang hecht aan investering in innovatie en connectiviteit en dit onderstreept met het bezoek van minister Kamp', reageert Job Witteman, ceo van AMS-IX. 'Met heldere regelgeving en ruimte voor innovatie kan Nederland wereldwijd een voortrekkersrol blijven vervullen op het gebied van digitale infrastructuur en e-business. Het is daarbij van belang dat beleidsmakers de randvoorwaarden creëren zodat marktpartijen blijven investeren in deze sector.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4953194). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.