Managed hosting door True

TU/e komt stap dichter bij quantumcomputer

 

Onderzoekers van Photonics and Semiconductor Nanophysics (PSN) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e ) zijn er onder leiding van prof. dr. Erik Bakkers in geslaagd kruisende nanodraden te maken van het materiaal indiumantimoon. Dat schrijven ze met Delftse collega’s in een artikel dat deze week online verscheen in Nature Nanotechnology. Met de nanodraden kan wellicht een quantumcomputer op basis van zogeheten Majorana-deeltjes worden gemaakt.

Ze werden in 1937 al door de Italiaan Ettore Majorana voorspeld: deeltjes zonder lading, magnetische eigenschappen of zelfs energie. Vorig jaar werden ze in de groep van Leo Kouwenhoven in Delft voor het eerst gezien, destijds ook al in nanodraden van Eindhovense makelij. Tenminste: ze zagen deeltjes die verdacht veel op Majorana’s leken.

Twee vliegen in één klap

Om echt uitsluitsel te geven, moet je de deeltjes, overigens geen echte deeltjes zoals elektronen of protonen, maar ‘excitaties’ in een nanodraad, kunnen manipuleren. Dit kan bijvoorbeeld door ze van plaats te laten verwisselen, om te controleren of ze niet alleen op Majorana’s lijken, maar zich ook daadwerkelijk zo gedragen. Mocht dat lukken, dan vangen de onderzoekers twee vliegen in één klap: volgens de voorspellingen zouden Majorana-deeltjes namelijk ideale bits zijn in een quantumcomputer.

De nieuwe, kruisende nanodraden zijn een belangrijke stap vooruit voor het Delfts-Eindhovense team. ‘Dit geeft ons een forse voorsprong op andere groepen die het bestaan van het Majorana-deeltje definitief willen bevestigen’, zo zegt Bakkers in dagblad NRC.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4901075). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.