Managed hosting door True

Govroam wil overheids-WLANs verbinden

 

Vrouw tablet

De nieuwe dienst Govroam moet Nederlandse ambtenaren in staat stellen om op elke willekeurige overheidslocatie in te loggen op het wlan. Dit voorkomt dat ambtenaren telkens tijdelijke inlogcodes moeten vragen. Het idee voor de dienst is afkomstig van adviesbureau Envolve uit Zeist, dat in samenwerking met Surfnet binnenkort de eerste Govroam-server wil inrichten.

Het idee voor Govroam is ontstaan begin 2012, vertelt Paul Francissen van Envolve. ‘Het is gebaseerd op Eduroam van Surfnet, dat twintig miljoen studenten rechten geeft op de Wi-Fi-netwerken van aangesloten onderwijsinstellingen in 37 landen. Ik heb een tijdje voor Ictu gewerkt, dan is de denkstap naar Govroam snel gemaakt.’

Het is niet de bedoeling dat Govroam een particuliere onderneming wordt, stelt Francissen. ‘Net als Eduroam moet het een dienst zijn die van de overheid is, voor de overheid. Die moet zelf het beheer gaat doen.’ Tot welke overheidsdiensten de samenwerking binnen Govroam zich zal uitstrekken is nog onbekend. Of overheden op alle niveaus zich zullen aansluiten is evenmin duidelijk.

Het duurde even voor de geesten rijp waren voor een initiatief als Govroam. In Den Haag vond Francissen geen partijen die voor zijn idee te porren waren. Een adviesvraag van gemeente Deventer bracht het idee opnieuw in beeld. ‘Toen zijn we een haalbaarheidsstudie gaan doen, waarvan de uitkomsten positief zijn.’ Inmiddels is Envolve een samenwerking aangegaan met Surfnet voor uitwisselen van kennis over Eduroam.

België

In België is al enige tijd een vergelijkbare dienst in de lucht, onder exact dezelfde naam. ‘Wij willen graag met hen samenwerken’, stelt Francissen. Het Belgische Govroam is een initiatief van Belnet, een dienst van de Belgische federale overheid dat netwerkdiensten levert aan het hoger onderwijs, onderzoek en overheid.

Een vergelijkbaar initiatief bij de Rijksoverheid in Nederland is Rijk2Air van het SSC-ICT, onderdeel van het directoraat-generaal Organisatie en bedrijfsvoering Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De dienst beheert zo’n 27.000 werkplekken voor vijf Haagse ministeries. Met Rijk2Air hebben Rijksambtenaren op vrijwel alle locaties in het land toegang tot het draadloze netwerk met één inlog.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4896220). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.