Managed hosting door True

Fujitsu: HPC-order Surfsara opent Nederlandse markt

 

Ict-aanbieder Fujitsu is naast Bull, Cluster Vision en Dell een van de vier door Surfsara geselecteerde partijen die zware servers en opslagsystemen mogen leveren met aanvullend onderhoud. De ict-infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs verwacht de komende vier jaar voor zo'n acht miljoen euro aan apparatuur nodig te hebben. Voor Fujitsu, wereldwijd toonaangevend met supercomputers, betekent de selectie een doorbraak op de Nederlandse markt van high performance computing (hpc)-systemen.

Naast Fujitsu selecteerde Surfsara Dell, wederverkoper Cluster Vision en Bull, dat eerder al de supercomputer Cartesius mocht bouwen, als de leveranciers van server- en opslagsystemen voor de komende tijd. De partijen zullen steeds in een minicompetitie uitmaken wie een bepaalde order in de wacht sleept. De eerste uitvraag wordt nog dit jaar verwacht. HP is de grote afwezige in deze aanbesteding.

Surfsara zet de servers en opslagcapaciteit in om wetenschappers en onderzoekers te helpen die veel rekencapaciteit nodig hebben. De huidige x86-server- en opslaginfrastructuur - vooral veel Dell-apparatuur - is twaalfduizend computingkernen en zeven petabytes aan opslag groot. Deze componenten worden vervangen of uitgebreid met nieuwe technologie, meldt Surfsara in de aanbesteding.

Hpc-bolwerken

Het contract met Surfsara is een mooie opsteker voor Fujitsu op de hpc-markt in Nederland, zegt Frank Fijneman, accountmanager bij Fujitsu Nederland. 'Voor ons is Surfsara een nieuwe, belangrijke klant. Wereldwijd is Fujitsu groot in supercomputers, zoals K en de daarop gebaseerde commerciële Primehpc FX10, en andere high performance apparatuur. Wij willen zo'n toonaangevende positie ook lokaal in Nederland gaan opzetten. Hoewel we nog geen concrete opdracht van Surfsara hebben binnengehaald zegt het winnen van een raamcontract voor ons  al genoeg. We zijn op de goede weg.'

Fijneman, die in zijn vorige functie bij Dell betrokken was bij de vorige server- en storage- aanbesteding van (toen nog) Sara, vertelt dat universiteiten en ontwikkelinstituten de eerste doelgroepen voor Fujitsu zijn. 'Dat zijn van oudsher hpc-bolwerken. Daarnaast gaan we ons richten op grote maar ook kleine bedrijven die veel rekenkracht nodig hebben. Denk aan Shell voor het berekenen van oliereservoirs of number crunching voor ontwerpdoeleinden bij reclamebureaus. Hpc is een exploderende markt, waarbij we de kennis en expertise hiervan bij Fujitsu naar Nederland willen brengen.'

Nieuw datacenter

Bij Surfsara loopt nog een aanbesteding voor een nieuw rekencentrum. De infrastructuurexpert  maakt nu nog gebruik van computerruimte bij Vancis, een ander onderdeel van Stichting Surf, de ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs waartoe Surfsara behoort. In dit datacenter loopt Surfsara tegen ruimtebeperkingen op. Een groot deel van de hpc-apparatuur zal naar verwachting vanaf eind dit jaar worden overgeheveld naar deze nieuwe locatie, in de nabijheid van Surfsara op het Science Park in Amsterdam.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4895636). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.