Managed hosting door True

Dataplace wil windmolen voor stroom datacenter

 

Datacenterexploitant Dataplace heeft bij de gemeente Alblasserdam een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een windmolen op zijn terrein. De windmolen heeft een ashoogte van 55 meter en een verwachte opbrengst van 600 kW. Dit is volgens Dataplace voldoende om een groot gedeelte van de geplaatst ict-apparatuur in zijn datacenter van duurzame stroom te voorzien. Probleem is alleen dat het bestemmingsplan de plaatsing van een windmolen vooralsnog niet toe staat.

Dataplace koopt de energie voor stroom, noodstroom en koeling momenteel nog in, maar wil op termijn overstappen op een grotendeels zelfvoorzienende en milieuvriendelijke methode. De wens is daarom om in 2014 op het eigen terrein een windmolen te plaatsen. De gemeente Alblasserdam is hier voor de zomer van op de hoogte gebracht en het principeverzoek is momenteel in behandeling bij de gemeente.

Het bestemmingsplan staat plaatsing van een windmolen vooralsnog niet toe, maar idealen zijn het waard om voor te vechten. Volledig overstappen op windenergie is een utopie, want een netaansluiting blijft noodzakelijk om de stroomvoorziening dag en nacht te garanderen, aldus Dataplace.

Energieakkoord

Het bedrijf hoopt de gemeente te overtuigen door te verwijzen naar de wens van het kabinet om het aandeel van duurzame energie in de totale energieconsumptie tussen 2013 en 2020 te laten stijgen van 4 naar 14 procent. Met werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties werd in augustus de laatste hand gelegd aan het Energieakkoord. Windmolens bijbouwen en verschillende kolencentrales sluiten vormt één van de uitgangspunten om dit doel te bereiken, meldt Dataplace.  

Het datacenter in Alblasserdam verbruikt in 2013 6 miljoen kWh per jaar en dit is volgens Dataplace hard stijgende. Ter vergelijking: in een gemiddeld huishouden gaat er op jaarbasis 3340 kWh doorheen. Dit houdt in dat het bedrijf net zo veel stroom verbruikt als 1796 gezinnen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4893026). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.