Managed hosting door True

Politie moet gunning Canon terugdraaien

 

De rechtbank in Den Haag heeft een gunning van de nationale politie aan Canon, voor het leveren van printers en multifunctionals, verboden. Concurrent Ricoh stelde in een kort geding dat Canon in de winnende offerte geen marktconforme, reële prijzen zou hebben gehanteerd. De rechtbank wilde daar niet in mee gaan, maar stelde wel vast dat de politie geen duidelijke criteria voor de beoordeling van de marktconformiteit van de inschrijvingen had opgesteld. Dat is onverenigbaar met het transparantiebeginsel in het aanbestedingsrecht.

De Haagse voorzieningenrechter oordeelde dat de nationale politie de voorlopige gunning aan Canon moet intrekken en de Europese aanbesteding 'Lease reproductie apparatuur (mfp's en printers)' dient te staken. Mocht de politie de opdracht opnieuw in de markt willen zetten dan moet er een heraanbesteding worden uitgeschreven.

IJkpunt

Doel van de aanbesteding was het sluiten van een raamovereenkomst met één leverancier voor het verzorgen van de lease van reproductieapparatuur voor de gehele politieorganisatie, en het onderhoud daarop. Eind juni maakte de politie bekend deze grote order voorlopig te gunnen aan Canon. Tijdens gesprekken daarover kreeg Ricoh, die in de aanbesteding als tweede was geworden voor Xerox en Konica Minolta, de indruk dat winnaar Canon geen marktconforme prijzen had gehanteerd. Vooraf had de politie gesteld dat inschrijvingen met niet-marktconforme prijzen niet zouden worden geaccepteerd.

Ricoh stapte daarop naar de rechtbank. Tijdens de zitting voerde de politie aan dat de eerdere overheidsbrede Easi2010-aanbesteding en de marktontwikkelingen het ijkpunt bepaalden om te beoordelen of de in de inschrijvingen gehanteerde prijzen marktconform waren. Volgens de politie is de door Xerox  gewonnen Easi2010-aanbesteding voor afdrukdiensten (in totaal zo'n 4300 multifunctionele printers (mfp's) en 4600 netwerkprinters) van een vergelijkbare grootte als de politietender.

Ongeldig

Ricoh meldde dat als het bedrijf had geweten dat de Easi2010-aanbesteding richtinggevend was, het (nog) lager zou hebben ingeschreven dan het had gedaan. De rechter gaf het bedrijf daarin gelijk: van Ricoh behoefde niet te worden verwacht dat het bedrijf zonder dat dit in het bestek was gesteld, begreep dat de Easi2010-aanbesteding maatgevend zou zijn. Het begrip 'de marktontwikkelingen' heeft bovendien een onbepaald karakter.

Omdat de nationale politie de eis van marktconformiteit zwaar liet meewegen (een knock out-karakter) als onderdeel van het gunningscriterium had het veel duidelijker moeten aangeven hoe aan die eis voldaan moest worden. Het ontbreken van zo'n specifiek referentiepunt is onverenigbaar met het transparantiebeginsel als een van de elementaire beginselen van het aanbestedingsrecht. De eis van marktconformiteit bleek in deze aanbestedingsprocedure een ongeldig criterium, aldus de rechtbank die vervolgens een stokje voor de gunning aan Canon stak.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4890051). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.