Managed hosting door True

‘Microsoft wil datacentrum in Middenmeer’

 

Softwareleverancier Microsoft zou op het punt staan bijna veertig hectare grond te kopen op Agriport A7 in Middenmeer. Het bedrijf zou hier een hypermodern datacentrum willen bouwen. Dit blijkt uit documenten die de regionale krant het Noordhollands Dagblad in handen heeft. Microsoft zou twee miljard euro willen investeren in het datacenter.

Het datacentrum dat langs de snelweg tussen Hoorn en Den Oever moet komen zou zijn energie gaan halen uit de restenergie van de plaatselijke glastuinbouw. Daar krijgen de kassenkwekers de warmte die het datacenter produceert voor terug. Het Noordhollands Dagblad meldt dat de vergunningen nog niet rond zijn en dat de betrokken partijen Agriport, rijk, provincie, gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord de kaken stijf op elkaar houden.

Microsoft-woordvoerder Julie de Widt-Bakker vindt dat raar, zij heeft het afgelopen weekend geen vragen hierover ontvangen. ‘Microsoft heeft het beleid om niet over zijn datacenters te communiceren, of het is een showcase zoals in Dublin. Of dit datacentrum er komt, weet ik niet. Ik ben er niet van op de hoogte en ga het intern uitzoeken.’

Parthenon en Datahouse

De plannen voor een datacenter dat zijn stroom haalt uit de kastuinbouw en zijn warmte daarvoor teruggeeft, zijn niet nieuw. Zeker niet op de locatie Agriport A7. De afgelopen jaren zijn er namelijk al twee datacenterbouwers geweest die dit wilde gaan realiseren. In 2009 was dit Parthenon Data Centres. De warmte van dit datacentrum was bedoeld voor de paprikateelt. De eerste paal moest in 2010 de grond in gaan, maar dit werd uitgesteld. Uiteindelijk werd het hele plan in de ijskast gezet. Concurrent Datahouse zag echter wel wat in het concept en blies het in 2012 nieuwe leven inDit bedrijf verkeert op dit moment in faillissement. Het is niet bekend of Microsoft hetzelfde idee zelf wil gaan uitvoeren of dat er met Datahouse, Parthenon of een andere partij gaat worden samengewerkt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4889653). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.