Managed hosting door True

Applied Materials neemt Tokyo Electron over

 

De Amerikaanse chipmachinemaker Applied Materials neemt zijn Japanse evenknie Tokyo Electron over in een aandelentransactie met een waarde van 9,4 miljard dollar. Het nieuwe fusiebedrijf krijgt een nieuwe naam en wordt geregistreerd in Nederland. Het concern behoudt noteringen op de beurs in Tokio en bij de technologiebeurs Nasdaq. De transactie zal naar verwachting worden afgerond in de loop van volgend jaar.

Na afronding van de transactie bezitten de aandeelhouders van Applied Materials circa 68 procent van het nieuwe bedrijf en de aandeelhouders van Tokyo Electron de rest. De bedrijven verwachten door de fusie honderden miljoenen dollar aan kostenbesparingen te realiseren.

Applied Materials, opgericht in 1967, heeft een omzet van 8,7 miljard dollar. Er werken 13.700 werknemers wereldwijd. Het hoofdkantoor staat in Santa Clara, Californië. Tokyo Electron startte in 1963. Er werken momenteel 12.341 medewerkers. De omzet ligt op 54,9 miljard yen (circa 5,6 miljard dollar).

Volgens zakenkrant The Wallstreet Journal is de fusie van deze grote toeleverancier van de chipindustrie een teken dat deze elektronicasector onder financiële en technische (lees roep om innovatiekracht) druk staat. Applied Materials en Tokyo Electron zijn branchegenoten van de Nederlandse halfgeleiderbedrijven ASML, Besi en ASMI, dat in 2008 nog een overnamebod van Applied Materials weigerde.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4880987). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.