Managed hosting door True

Prinsjesdag 2013

Overheid gaat DigiD zwaarder beveiligen

 

Het identificatiesysteem DigiD dat nodig is om toegang te krijgen tot bepaalde sites van de overheid, wordt zwaarder beveiligd. In voorbereiding is een voorstel voor een DigiD-kaart. De huidige beveiliging met wachtwoord of sms-code is te kwetsbaar. Dit werd op Prinsjesdag 2013 bekend gemaakt.

Uit de begroting van Binnenlandse Zaken blijkt dat de DigiD-kaart ook als pasje voor gebruik buiten de overheid geschikt moet zijn. Gewerkt wordt aan landelijke afspraken waarbinnen diverse identificatiemiddelen worden ingezet bij de elektronische dienstverlening. In ontwikkeling zijn voorzieningen waarmee burgers zelf identiteitsfraude kunnen tegengaan. Het wordt mogelijk de geldigheid van identiteitspapieren van anderen te verifiëren en de eigen identiteitsdocumenten bij diefstal of verlies te blokkeren.

eID

Overigens verkeren de plannen voor een DigiD-kaart in een vroeg stadium. Details over de werking zijn nog niet bekend gemaakt. Volgend jaar worden de voorbereidingen getroffen waarna een besluit moet vallen. Als het doorgaat, moet de uitrol in de periode 2015 tot en met 2017 plaatsvinden. De invoering van een elektronisch identificatiestelsel (eID) en een daarbij horend eID-middel vergt een lange voorbereiding. Dat geldt zeker als het pasje ook buiten de overheid wordt gebruikt.

DigiD werd de afgelopen tijd meermalen geplaagd door storingen. Onder meer een beveiligingslek en een DDoS-aanval legden het systeem plat.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4875257). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.