Managed hosting door True

'Chromebook verslaat soms PC, Mac en tablet'

 

Google Chromebook van leverancier Samsung

Bedrijven doen er verstandig aan nog eens goed naar Googles Chromebook te kijken voor zakelijk gebruik. Dat stelt marktonderzoeksbureau Forrester in een rapport, waaruit blijkt dat de machines onder omstandigheden een betere keuze zijn dan laptops, Macbooks of tablets. Het onderzoek werd gedaan onder twaalfhonderd inkopers van infrastructuur in het bedrijfsleven.

De Google Chromebook is een soort van mini-laptop die op het Chrome-besturingssysteem draait. De machines worden niet door Google zelf gemaakt, maar door bekende laptopfabrikanten als Samsung Acer, HP  en Lenovo.

Uit onderzoek naar Chromebooks blijkt dat 28 procent van de ondervraagde ondernemingen interesse hebben in de machines. Gevraagd naar de interesse voor tablets, schiet dat percentage plots omhoog naar 82. Ondanks de relatieve lage interesse, ziet onderzoeker J.P. Gownder van Forrester een aantal duidelijke omstandigheden waaronder een Chromebook beter presteert dan een laptop, Macbook of tablet.

Het gaat hierbij om bedrijven die bereid zijn medewerkers met verschillende apparaten uit te rusten, afhankelijk van hun taken en een mix van apparaten binnen de bedrijfsmuren voor lief nemen. Het voordeel is groter als het bedrijf heeft gekozen voor Gmail en/of Google Apps. De Chromebooks komen bovendien uitstekend tot hun recht bij gebruik door bezoekers/klanten, in kioskachtige situaties.

Een belangrijk voordeel dat Gownder signaleert is de geringe tijd die ict-afdelingen hoeven te steken om ‘het licht aan te houden’ bij deze machines. Hij citeert een cio in het onderzoek die zegt: ‘Ik wil van mijn traditionele laptops af. Chromebooks bieden een hoge uptime, lage onderhoudskosten en zijn eenvoudig uit te rollen waar wordt gewerkt met webapplicaties en -content.’

Minpuntjes

Toch ziet Gownder ook een paar minpuntjes, waar zakelijke gebruikers rekening mee moeten houden. Door Googles regelmatige ruzies met de Chinese overheid is de werking van Google Apps daar niet gegarandeerd. Dus is een Chromebook geen handige keuze voor medewerkers die veel in China zijn. En, hoewel de Chromebook uiterst draagbaar is, kan volgens Gownder in veel gevallen waar draagbaarheid een belangrijk punt is beter worden gekozen voor een tablet.

Toekomstmuziek

Lees ook de review van Computable-expert Henri Koppen: ‘Chromebook is eigenlijk nog toekomstmuziek’.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4793083). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.