Managed hosting door True

‘Snel internet groeit hard in Nederland’

 

Vrouw computer

Het aantal zeer snelle internetaansluitingen - sneller dan tien Mbps - is in het eerste kwartaal van 2013 met een kwart gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat constateert de Amerikaanse netwerkdienstverlener Akamai Technologies in zijn kwartaalrapport 'State of the Internet'. Hiermee komt het percentage ‘high broadband’-verbindingen in Nederland op 29 procent, waarmee het wereldwijd de zesde plaats bezet.

De gemiddelde breedbandsnelheid in Nederland kwam in het eerste kwartaal uit op 9,9 Mbps. Dat is 10 procent sneller dan in het voorgaande kwartaal. Hiermee staat Nederland wereldwijd op de vijfde plaats en tweede binnen Europa, na Zwitserland met gemiddeld 10,1 Mbps.

Wat betreft de mobiele internetsnelheden blijft Nederland achter op vele andere landen in Europa: de hoogst gemeten gemiddelde snelheid van 2,3 Mbps is slechts goed voor een vijfentwintigste plaats.

Het rapport is gebaseerd op data die zijn verzameld met behulp van het Akamai Intelligent Platform en welke tezamen globale statistieken opleveren omtrent verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en beschikbaarheid van netwerken.

DDos-aanvallen

Het aantal DDoS-aanvallen blijft sterk toenemen. In heel 2012 bedroeg deze toename maar liefst 200 procent. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar heeft Akamai weer meer DDoS-aanvallen waargenomen. Het totaal kwam uit op 208, 4 procent meer dan in het voorgaande kwartaal (200).

Van de waargenomen aanvallen was 32 procent gericht tegen enterpriseklanten, 32 procent richtte zich op e-commercebedrijven, 22 procent op ondernemingen in de hightechindustrie en 4 procent op de publieke sector.

Roemenië

Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar Intelligent Platform geplaatst, waarmee dit aanvalsverkeer kan worden achterhaald en kan worden bepaald vanuit welke landen deze aanvallen plaatsvinden. Bij dit laatste moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land een aanval kan uitvoeren. Het land van herkomst van een aanval is dus niet altijd met zekerheid vast te stellen.

In het eerste kwartaal was het grootste deel van het door Akamai waargenomen aanvalsverkeer afkomstig uit China (34 procent). Dit is minder dan in het voorgaande kwartaal (41 procent). Indonesië bezette de tweede plaats met 21 procent. De top 10 van landen die de bron waren van het meeste aanvalsverkeer, genereerden meer dan 80 procent van het totale wereldwijd waargenomen aanvalsverkeer. Het enige Europese land in deze top tien was Roemenië, op de negende plaats.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4779529). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.