Managed hosting door True

Centric doneert server aan SEFLab

 

Ict-dienstverlener Centric heeft een server gedoneerd aan het Software Energy Footprint laboratorium (SEFLab), een samenwerkingsverband tussen de Software Improvement Group (SIG) en de Hogeschool van Amsterdam. Centric werkt nauw samen met het SEFLab om tot gevalideerde meetinstrumenten te komen voor wetenschappelijk onderzoek naar het energieverbruik van software.

Om het stroomverbruik van software te meten is het niet voldoende om alleen het totale energieverbruik van de hardware te meten. Er is gedetailleerde informatie nodig over individuele hardwarecomponenten, zodat er gericht kan worden gewerkt aan het efficiënter gebruiken van deze componenten.

Softwaretools

Op dit moment doet Centric samen met het SEFLab onderzoek naar softwaretools om dergelijke metingen te verrichten. Deze tools zijn beschikbaar in de markt en meten, allen op hun eigen manier, het stroomverbruik van het totaal en de individuele componenten. De methodes die deze tools hanteren kunnen echter significant verschillende waarden opleveren. Samen met het SEFLab onderzoekt en bepaalt Centric welke tools accuraat zijn en waar mogelijk een correctie moet worden toegepast om de juiste waarden te verkrijgen. Hiermee kan Centric metingen verrichten over al zijn applicaties en daarmee gericht aansturen op initiatieven ter bevordering van de duurzaamheid van deze en toekomstige applicaties.

‘Het werk van het SEFLab is belangrijk voor ons, we zijn blij dat we hen ook met de donatie van de server kunnen steunen’, zegt Leen Blom, manager r&d bij Centric. ‘Centric is één van de eerste partijen in Nederland die onderzoek doet naar het energieverbruik van software. Het onderzoek van onze promovendus Erik Jagroep moet uiteindelijk leiden tot inzicht in hoe software beter en slimmer kan worden ontwikkeld, dit geldt ook voor onze eigen applicaties. Gevalideerde tools zijn voor dit onderzoek van groot belang.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4721634). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Vacatures bij Centric

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.