Managed hosting door True

RWS/DJI kiest Equinix voor rijksdatacenters

 

AM3 Science Park Amsterdam

AM3 Science Park Amsterdam

Rijkswaterstaat (RWS), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en een aantal andere onderdelen van de rijksoverheid brengen hun ict-infrastructuur onder in de twee datacenters AM2 en AM3 van Equinix in Amsterdam. Hiertoe hebben RWS en Equinix Nederland onlangs een contract afgesloten. RWS/DJI ontving in totaal vier inschrijvingen. Het is de tweede aanbesteding van de vier waarvoor nu een overeenkomst is afgesloten.

De overeenkomst met Equinix is onderdeel van het Programma Consolidatie Datacenters (PCDC) van het Rijk. De ict-infrastructuur van de rijksoverheidsinstellingen wordt ondergebracht in de twee datacenters van Equinix. Naast de datacenterhousing zal Equinix ook het floormanagement verzorgen voor respectievelijk RWS, DJI, Inspectie SZW Opsporing, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Centraal Planbureau (CPB) en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het floormanagement houdt in het aanbieden van dienstverlening bij aanschaf, installeren, plaatsen, testen van hard- en (virtualisatie)software en het uitvoeren van operationele beheertaken op de in de datavoorzieningen geplaatste hardware van de deelnemers.

Duurzame datacenters

In de Europese aanbesteding is door RWS gegund op de combinatie van prijs, duurzaamheid en kwaliteit. Daarbinnen is gekeken naar continuïteit, beveiliging en flexibiliteit. AM3 op het Science Park in Amsterdam behoort tot de meest duurzame datacenters ter wereld; het won de DatacenterDynamics ‘Green Data Center EMEA Award’. Zo maakt het datacenter gebruik van hybride koeltorens met warmte/koude-opslag in de grond in plaats van mechanische koeling. De warmte wordt hergebruikt door de Universiteit van Amsterdam om er faculteitsgebouwen mee te verwarmen. De datacenters beschikken over de iso-kwaliteitscertificeringen 50001 voor energiemanagement.

Ook betrekken de rijksoverheidsinstellingen het datacenter AM2 van Equinix. Dit rekencentrum staat in Amsterdam-Zuidoost. Binnen het contract dienen AM2 en AM3 als elkaars back-upfaciliteit. RWS doet dit in het kader van risicospreiding. Binnen de aanbesteding won Equinix twee percelen: die van housing en van floormanagement. Volgens een woordvoerder kunnen deze twee percelen niet los van elkaar worden gezien en is het logisch dat beide onderdelen aan één partij zijn gegund.

Andere rijksdatacenters

Het Programma Consolidatie Datacenters wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doelstelling is de totstandkoming van een rijksbrede ict-infrastructuur, ondergebracht in vijf datacenters en verspreid over Nederland. Het programma is opgesplitst in vier zelfstandige projecten die worden uitgevoerd door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het samenwerkingsverband RWS/DJI, SSC-IT en de Belastingdienst.

Het datacenter van DUO wordt door KPN gebouwd in het Groningse Westpoort. Het datacenter van SSC-ICT komt in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Voor de realisatie en inrichting hiervan wordt nog een bedrijf gezocht. De Belastingdienst blijft in zijn datacenter in Apeldoorn. Er wordt nog wel een partij gezocht om dit datacenter aan te passen en te moderniseren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4708912). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.