Managed hosting door True

Ultrabook en Windows 8 stuwen PC-verkoop niet

 

De Nederlandse pc-markt is in 2012 voor het tweede jaar op rij fors gekrompen. Het aantal verscheepte computers nam met 10,9 procent af, ondanks de introductie van het nieuwe besturingssysteem Windows 8 en de opkomst van de zogeheten Ultrabook. Dit schrijft Nu.nl op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau Gartner.

In totaal leverden de fabrikanten ruim 2,7 miljoen pc’s aan Nederlandse winkels. In 2011 waren dat er nog 3,1 miljoen en in 2010 zelfs bijna 3,5 miljoen.

De introductie van de Ultrabook en de lancering van Windows 8 hebben deze trend niet kunnen ombuigen. Wereldwijd is hetzelfde beeld te zien, maar kachelen de verkopen een stuk minder hard achteruit dan in Nederland. In 2012 nam het totaal aantal verscheepte pc's af met 3,5 procent. Dat was voor het eerst in jaren.

Zakelijke markt

In West-Europa werden in het vierde kwartaal van 2012 in totaal 15,3 miljoen pc’s verscheept, een daling met 11,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Zakelijke verkopen hielden door vervangingsinvesteringen nog redelijk stand, met een daling van 4,9 procent.

De West-Europese consument liet het echter zwaar afweten. De consumentenverkopen liepen met 17,6 procent terug. Over het hele jaar werden 58 miljoen pc’s verkocht, een daling met 8,4 procent ten opzichte van 2011.

Hardware-leverancier HP verloor marktaandeel in de markten voor mobiele en thuis-pc’s in West-Europa, maar bleef marktleider in de zakelijke systemen. HP leidt nog steeds met een voorsprong van ruim tien procentpunt met 21,5 procent ten opzichte van nummer twee Acer met 11,4 procent marktaandeel.

Nederland

HP blijft in Nederland marktleider, ook hier gevolgd door Acer. Dell staat op plek drie en Asus en Lenovo maken de top vijf compleet. Die laatste wist in het vierde kwartaal van 2012 wel als enige te groeien, met bijna 40 procent. HP, Dell en Asus zagen het aantal verscheepte pc’s afnemen met ongeveer 30 procent terwijl Acer ruim 20 procent minder computers aan winkels leverde.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4664840). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.