Managed hosting door True

‘Veel zware Wi-Fi-routers zijn illegaal’

 

Veel bedrijven en instellingen willen graag met gratis Wi-Fi hun klanten van dienst zijn, maar er zijn veel hoogvermogen Wi-Fi-routers in de handel die niet waarmaken wat ze beloven. Daarnaast mogen ze niet eens gebruikt worden, omdat ze een te hoog zendvermogen hebben. Dit meent Agentschap Telecom naar aanleiding van onderzoek.

Steeds meer organisaties bieden gratis gebruik van internet. Probleem is dat de standaard Wi-Fi-routers maar een afstand van maximaal twintig tot dertig meter bereik halen. De handel biedt als alternatief hoogvermogen Wi-Fi-apparatuur, met een vermogen van meer dan 100 mWatt. Eenmaal aangeschaft blijkt dat de telefoons en tablets van de klanten nog steeds geen internet hebben. Dit komt omdat een hoger zendvermogen van de Wi-Fi-router in de praktijk niet altijd een groter bereik hoeft te betekenen. Bovendien veroorzaakt de zware router ook nog eens verbindingsproblemen bij de buren.

Vergunning

Agentschap Telecom krijgt wekelijks meerdere telefoontjes van bedrijven die een hoogvermogen Wi-Fi-router willen aanschaffen. Fabrikanten verwijzen hun klanten naar het agentschap omdat ze hier een vergunning voor de apparatuur zouden kunnen aanschaffen. Agentschap Telecom moet de bellers dan informeren dat Wi-Fi-routers zwaarder dan 100 mWatt in Nederland wel verkocht en verhandeld mogen worden, maar dat het gebruik van deze apparatuur verboden is. Er wordt daarom ook geen vergunning voor afgegeven. Reden voor het verbod is dat apparatuur met deze hoge vermogens tot storing leidt bij de overige gebruikers van deze frequenties, zoals bij Wi-Fi-gebruikers in de buurt. Wanneer ook deze gebruikers een router met een hoog vermogen kopen, wordt het probleem alleen nog maar groter.

Er zijn alternatieven op de markt die de ontvangst van het internetsignaal wel vergroten en die ook aan de wettelijk eisen voldoen. Voorbeelden daarvan zijn Wi-Fi-repeaters of -hotspots, die het signaal heruitzenden. Dit zijn dus apparaten die daardoor ondanks hun lagere vermogen (maximaal 100 mWatt) toch een oplossing bieden voor het dekkingsprobleem. Ook kunnen ondernemers zelf veel veranderen in het bereik van hun router, door die op een centrale plaats in het pand en op een hoge plek te plaatsen. De meterkast is over het algemeen niet zo’n plek.

CE-markering

Potentiele kopers van routers die willen weten of hun apparaat aan de Nederlandse eisen voldoet moeten letten op de CE-markering. Elk elektronisch apparaat, dus ook een Wi-Fi router, dat in Europa verkocht wordt moet zijn voorzien van CE-markering. De markering moet op de verpakking en op het apparaat zichtbaar zijn. Is die er niet, dan mag het apparaat niet in Europa, en dus ook niet in Nederland, verhandeld worden. Is het gebruik van de apparatuur beperkt of verboden in bepaalde Europese landen, dan zit er naast de CE-markering een zogenaamd Alert-teken (een uitroepteken binnen een cirkel). Raadpleeg bij dit teken de gebruiksaanwijzing, alvorens het apparaat te kopen, zo is het advies van Agentschap Telecom. De beperkingen zijn in de gebruiksaanwijzing te vinden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4600789). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.