Managed hosting door True

Byod blijkt onder ict-professionals minder populair

66 procent Nederlandse bedrijven zet in op HNW

 

laptop

Binnen drie jaar zal het nieuwe werken (hnw) de dagelijkse realiteit zijn bij 66 procent van de (middel)grote bedrijven in Nederland. Ook blijkt thuiswerken volledig geaccepteerd: bij maar liefst 94 procent van de bedrijven is thuiswerken nu toegestaan. Bring your own device (byod) in het kader van het nieuwe werken blijkt onder ict-professionals minder populair dan gedacht. Dit alles blijkt uit onderzoek van leverancier van mobiliteitsproducten ErgoDirect International en adviesbureau Veldhoen+Company.

Uit het onderzoek van ErgoDirect International en Veldhoen+Company komt naar voren dat van de Nederlandse bedrijven 19 procent hnw reeds heeft geïmplementeerd, 29 procent midden in de uitrol daarvan zit en 18 procent hnw binnen drie jaar zal invoeren. Bijna de helft van de ondervraagde 435 ict-, hr- en facility-professionals ziet 'grotere flexibiliteit voor mens en organisatie' als belangrijkste doel van de invoering van het nieuwe werken. Van de ict-professionals is zelfs 58 procent deze mening toegedaan. Op plek twee en drie volgen de doelen 'efficiënter werken' en 'gezondheid en welzijn van medewerkers'. Echter, deze laatste twee hnw-doelen blijven bij Nederlandse bedrijven in de praktijk onderbelicht als het op thuiswerken aankomt.

Thuiswerken

De verantwoordelijkheid voor de thuiswerkplek blijkt volledig bij de medewerker zelf te worden neergelegd en is niet of nauwelijks officieel belegd in de organisatie. Zo meldt slechts 3 procent van de ondervraagden dat zijn afdeling  e inrichting van een (comfortabele en efficiënte) thuiswerkplek in zijn takenpakket heeft. Hoewel bijna alle bedrijven in Nederland thuiswerken toestaan (94 procent), is dit slechts in een kwart van de gevallen formeel geregeld via een regeling ter ondersteuning of tegemoetkoming van kosten voor de thuiswerkplek.

Thuiswerken is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de verdere uitrol van het nieuwe werken in Nederland, aldus het onderzoek. Zo blijkt een ruime meerderheid van de ondervraagde professionals (57 procent) geen enkel zicht op de kwaliteit van de thuiswerkplek te hebben. En is dit wel het geval, dan beoordeelt maar één op de acht van de ondervraagden deze werkplek als 'goed'. Toch vindt een grote meerderheid (59 procent) dat een thuiswerkplek aan dezelfde eisen moet voldoen als een werkplek op kantoor. Het is zeer waarschijnlijk dat de thuiswerkplek hierdoor in veel gevallen comfortabeler en efficiënter kan worden ingericht. Ondanks het ontbrekende inzicht in de thuiswerksituatie vindt net aan de helft (52 procent) wel dat thuiswerkers productiever zijn dan mensen die op kantoor werken.

Ict-infrastructuur

Onder ict-professionals zijn meer tegenstanders (41 procent) van volledige keuzevrijheid in hardware dan voorstanders (34 procent), blijkt uit de antwoorden op de vraag of invoering van byod bij hnw past. Tevens vindt 6 procent van de ict-professionals dat de 'wensen van de gebruiker' het belangrijkste criterium zijn bij de aanschaf van hardware. De ict'er acht criteria als 'kwaliteit' (29 procent) van de hardware, de 'specificaties' (26 procent) en 'connectiviteit met andere hardware' (20 procent) veel belangrijker. Volgens bijna de helft van de ondervraagde ict'ers (49 procent) is de 'ict-infrastructuur' het belangrijkste gereedschap van een nieuwe werker, gevolgd door de 'werkplek' (33 procent). De 'computer' zelf komt in dit kader pas op plek drie met 16 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4592111). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.