Managed hosting door True

Strip belicht de zen van Steve Jobs

 

Bij uitgeverij Kosmos is een stripalbum uitgekomen dat de invloed belicht van het zenboeddhisme op het leven en de carrière van de vorig jaar overleden Steve Jobs. Jobs ontmoette medio jaren '80 Kobun Chino Otogawa, een boeddhistische zenmeester die was geëmigreerd vanuit Japan naar de VS. Die leerde hem mediteren in een periode waarin hij net was vertrokken bij Apple en het innovatieve NeXT Computer startte. Kobun zegende ook het huwelijk tussen Jobs en zijn tweede vrouw Laurene Powell in 1991 in.

In het midden van de jaren 80 maakt Steve Jobs een moeilijke tijd door, na zijn vertrek bij Apple en de oprichting van zijn nieuwe bedrijf NeXT. Jobs zoekt opnieuw contact met Kobun Chino Otogawa, een boeddhistische zenmeester die hij voor het eerste had ontmoet tijdens zijn high school-tijd. Het klikt tussen de twee en vooral in moeilijker tijden heeft Jobs behoefte aan mediteren en het verkrijgen van inzicht in het eigen gedrag en het dagelijks leven, blijkt uit de grafische novelle.

Streven naar perfectie

Kobun is in die periode een spirituele goeroe voor Jobs' computerbedrijf NeXT. Net als Jobs is Kobun een non-conformist en een vernieuwer op zijn terrein, en liefhebber van kunst en design. De zenmeester is een meester in de kalligrafie, een kunstvorm die in het zesboeddhisme een betekenisvolle rol speelt. Met schoonschrift leer je jezelf tot de essentie te beperken, luidt de boodschap. Volgens de makers van de strip heeft dit uitgangspunt zeker invloed gehad op de gebruiksvriendelijke, strakke vormgeving van de succesvolle Apple-apparaten als iPod en iPhone.

Na Jobs terugkeer aan het Apple-front in 1997 en het latere succes van de iMac en iPod worden de contacten met Kobun minder. Hun benadering van het leven liep te zeer uiteen. Daar waar Jobs in perfectie geloofde en op grote schaal de perfecte producten wilde maken, zocht Kobun naar innerlijke rust en vrede met je omgeving. 'Laat je niet gek maken door Apple', geeft de zenmeester Jobs nog mee als advies in 2000. Kobun verdrinkt twee jaar later jammerlijk in een poging zijn te water geraakte dochtertje te redden.

Pagina uit 'De zen van Steve Jobs'

De strip 'De zen van Steve Jobs' (ISBN: 978-90-215-5230-9, prijs 16,95 euro) toont de vriendschap tussen Jobs en Kobun en schakelt heen en weer in de tijd. Sleutelmomenten in de geschiedenis van Apple worden verbonden met episodes uit het leven van Jobs en Kobun en hun ontmoetingen. Volgens de auteurs is de invloed van 'zengoeroe' Kobun op het leven van Jobs nog te weinig uitgediept in de tot nu toe verschenen biografieën. De strip pretendeert niet deze verdieping te leveren maar geeft een interpretatie van hoe de samenwerking had kunnen verlopen.

Forbes

Het scenario voor de strip is geschreven door Caleb Melby, oud-medewerker van zakenblad Forbes naar een idee van hoofdredacteur Bruce Upbin. De strip is vormgegeven door een team van designers/tekenaars van Jess3, een grafisch ontwerpbureau in Washington DC. Opmerkelijk is dat de naam van Melby, die toch veel onderzoek en schrijfwerk heeft verricht, niet als auteur op het boek staat, maar dat het een 'Forbes en Jess3'- productie wordt genoemd. Het album bevat een katern met achtergrondinformatie en schetsmateriaal.

De zen van Steve Jobs

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4590403). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.